СВЯТ

Ердоган за санкциите: Европа жъне това, което си е посяла

Ердоган за санкциите: Европа жъне това, което си е посяла

 

ердогжан911802

 

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини за енергийната криза в Европа санкциите срещу Русия, използвайки аргумента на Кремъл. „Европа жъне това, което е посяла. Отношението на Европа към Владимир Путин и санкциите го накараха, независимо дали го искаме или не, да каже: „Ако вие правите така, аз ще направя това“, каза турският президент на пресконференция в Анкара, пише изданието.

 

 

 

„Путин използва всички средства и оръжия, с които разполага, на първо място природния газ. Ние не го искаме, но мисля, че Европа ще изпита сериозни проблеми тази зима“, добави Ердоган, като каза, че Турция няма да срещне „такива проблеми“.

 

 

Кремъл увери в понеделник, че спирането на доставките на руски газ за Германия чрез стратегическия газопровод „Северен поток“ е единствено по вина на Запада, тъй като техните санкции възпрепятстват, според Москва, поддръжката на газовата инфраструктура.

 

 

 

„Проблемите с изпомпването (на газ) възникнаха заради санкциите на западните държави. Няма друга причина за тези проблеми“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Европейският съюз взе решение за постепенно ембарго върху вноса на руски петрол и петролни продукти. Освен това сложи край на закупуването на въглища, но руският газ, от който е много зависим, в не е засегнат, добавя „Фигаро“.

 

 

 

Турция от своя страна поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев. Тя предостави на Киев военни дронове, но отказа да се присъедини към западните санкции, наложени на Русия след началото на нейната офанзива в Украйна. Реджеп Ердоган обяви в началото на август споразумение за частично плащане в рубли на доставките на руски газ за Турция.

 

 

 

 

Споразумението трябва да позволи на Русия да продължи да снабдява Турция чрез газопровода „Турски поток“, пресичащ Черно море. През 2021 г. Русия представляваше около една четвърт от вноса на петрол в Турция и 45% от природния газ, пише още „Фигаро“.

 

 

Гласове

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
big_4628

Кремъл с първа реакция след решението на Байдън да се оттегли от президентската битка

юли 21, 2024
Image_18469578_40_0

Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом

юли 21, 2024
байдъъън

Байдън непреклонен: Връщам се в надпреварата! 33-ма демократи от Конгреса: Оттегли се!

юли 20, 2024
Image_18458167_40_0

Американски медии: Семейството на Байдън се събра, за да обсъди оттеглянето му

юли 19, 2024