СВЯТ

Ердоган за санкциите: Европа жъне това, което си е посяла

Ердоган за санкциите: Европа жъне това, което си е посяла

 

ердогжан911802

 

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини за енергийната криза в Европа санкциите срещу Русия, използвайки аргумента на Кремъл. „Европа жъне това, което е посяла. Отношението на Европа към Владимир Путин и санкциите го накараха, независимо дали го искаме или не, да каже: „Ако вие правите така, аз ще направя това“, каза турският президент на пресконференция в Анкара, пише изданието.

 

 

 

„Путин използва всички средства и оръжия, с които разполага, на първо място природния газ. Ние не го искаме, но мисля, че Европа ще изпита сериозни проблеми тази зима“, добави Ердоган, като каза, че Турция няма да срещне „такива проблеми“.

 

 

Кремъл увери в понеделник, че спирането на доставките на руски газ за Германия чрез стратегическия газопровод „Северен поток“ е единствено по вина на Запада, тъй като техните санкции възпрепятстват, според Москва, поддръжката на газовата инфраструктура.

 

 

 

„Проблемите с изпомпването (на газ) възникнаха заради санкциите на западните държави. Няма друга причина за тези проблеми“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Европейският съюз взе решение за постепенно ембарго върху вноса на руски петрол и петролни продукти. Освен това сложи край на закупуването на въглища, но руският газ, от който е много зависим, в не е засегнат, добавя „Фигаро“.

 

 

 

Турция от своя страна поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев. Тя предостави на Киев военни дронове, но отказа да се присъедини към западните санкции, наложени на Русия след началото на нейната офанзива в Украйна. Реджеп Ердоган обяви в началото на август споразумение за частично плащане в рубли на доставките на руски газ за Турция.

 

 

 

 

Споразумението трябва да позволи на Русия да продължи да снабдява Турция чрез газопровода „Турски поток“, пресичащ Черно море. През 2021 г. Русия представляваше около една четвърт от вноса на петрол в Турция и 45% от природния газ, пише още „Фигаро“.

 

 

Гласове

 

СВЯТ

More in СВЯТ

0b2dcdc7e73e4534a6fbf0e2635635f0

Медведев: САЩ винаги изоставят приятелите си, Украйна ще има същата съдба

ноември 18, 2022
f99554cb83974105a365c10a33909d97

ЕС подготвя законодателство за отнемане на руско имущество

ноември 18, 2022
1010x570

„Газпром“ ще достави на Азербайджан до 1 млрд. куб. метра природен газ до март

ноември 18, 2022
big_big_big_big_big_big_906

Иран удари израелски кораб, собственост на израелски бизнесмен

ноември 18, 2022
бежанка - 1

Бежанка от Украйна съди приютила я британка за робовладетелство, защото я карала да си мие чиниите

ноември 17, 2022
инфлация

Инфлацията в ЕС достигна рекордни нива – 11,5%, в България е още по-голяма, отчете Евростат

ноември 17, 2022