Здраве

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

кантарджив

 

 

 

COVID пандемията вече започва да се превръща в ендемия, засягаща отделни по-малки групи, а нямаща глобален мащаб. Това каза пред БНТ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

„От две години приказвам, че ковидът ще премине от пандемия в ендемия – селища, трудови колективи, класове в училище. Този период идва. Тъй като все още прекарването на вируса от хората е два пъти по-тежко от грипа, вече е дошло времето да свикнем с тази инфекция и да не се плашим“, каза той.

„От началото на година досега регистрираните случаи са половин милион българи. През миналата година по това време са били четвърт милион. Какво значи това? Два пъти повече регистрирани, но, слава Богу, вирусът се промени. Промени се така, че вече е неузнаваем в сравнение с уханския, който през 2020 година беше много тежък и много хора имаха проблеми с преживяването на тази инфекция“, влезе в конкретика Кантарджиев.

 

 

 

„В момента инфекцията е много по-слаба, по-малко се умира, което е добре“.

 

 

Професорът обаче призова – следва да се взимат мерки, що се касае до уязвимите групи – възрастни и болни хора.

 

 

Хубаво беше да се поваксинираме, хубаво беше и да имаме по-добри ваксини, посочи той, като даде за пример, че САЩ лицензират такива лекарствени средства, които действат против новите мутации на коронавируса, докато Евросъюзът не прави това.

 

 

„Не може да си слагаме американската, защото тя е одобрена за Америка. Тук ще си слагаме нашата ваксина. И ще ви кажа аз какво направих – тъй като трябваше да изляза за няколко дена в чужбина, преди това си сложих бустерна доза. Защото е доказано, че едно 4-5 месеца след бустера си защитен и от новите варианти. Същото очаквам и с новоодобрената от европейската регулация ваксина“, даде личен пример Кантарджиев.

 

 

Коронавирусите обаче са показали в исторически план, че са доста изменчиви, затова не е изключено появяването на нова модификация, предупреди още той. Именно затова е важно да се спазва добра хигиена, проветряване на помещенията и др.

Здраве

More in Здраве

3c8488b0693626ceff34cc1e27eaf8fc

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

септември 16, 2022
лекарстваphpgxh3ad_559x345

В аптеките: толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 г.

август 30, 2022
линейка

Голяма трагедия: 21-годишна родилка издъхна след секцио, 2 болници не успяха да я спасят

август 29, 2022
big_8397

Скочиха цените не само на основните стоки, а и на лекарствата

август 26, 2022
spasiha-2-godishno-momichentse-trudno-237

В Пловдив спасиха 2-годишно момиченце от трудно дишане

август 12, 2022
корa4301b16a95744d3873a633f6ce5ca1c

Шеф на болница обяви 1.4 млн. лв. годишна заплата

август 11, 2022