Здраве

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

кантарджив

 

 

 

COVID пандемията вече започва да се превръща в ендемия, засягаща отделни по-малки групи, а нямаща глобален мащаб. Това каза пред БНТ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

„От две години приказвам, че ковидът ще премине от пандемия в ендемия – селища, трудови колективи, класове в училище. Този период идва. Тъй като все още прекарването на вируса от хората е два пъти по-тежко от грипа, вече е дошло времето да свикнем с тази инфекция и да не се плашим“, каза той.

„От началото на година досега регистрираните случаи са половин милион българи. През миналата година по това време са били четвърт милион. Какво значи това? Два пъти повече регистрирани, но, слава Богу, вирусът се промени. Промени се така, че вече е неузнаваем в сравнение с уханския, който през 2020 година беше много тежък и много хора имаха проблеми с преживяването на тази инфекция“, влезе в конкретика Кантарджиев.

 

 

 

„В момента инфекцията е много по-слаба, по-малко се умира, което е добре“.

 

 

Професорът обаче призова – следва да се взимат мерки, що се касае до уязвимите групи – възрастни и болни хора.

 

 

Хубаво беше да се поваксинираме, хубаво беше и да имаме по-добри ваксини, посочи той, като даде за пример, че САЩ лицензират такива лекарствени средства, които действат против новите мутации на коронавируса, докато Евросъюзът не прави това.

 

 

„Не може да си слагаме американската, защото тя е одобрена за Америка. Тук ще си слагаме нашата ваксина. И ще ви кажа аз какво направих – тъй като трябваше да изляза за няколко дена в чужбина, преди това си сложих бустерна доза. Защото е доказано, че едно 4-5 месеца след бустера си защитен и от новите варианти. Същото очаквам и с новоодобрената от европейската регулация ваксина“, даде личен пример Кантарджиев.

 

 

Коронавирусите обаче са показали в исторически план, че са доста изменчиви, затова не е изключено появяването на нова модификация, предупреди още той. Именно затова е важно да се спазва добра хигиена, проветряване на помещенията и др.

Здраве

More in Здраве

b22bdd02010bb833326cae13c97a9a50

Пак се започва: СЗО бие тревога – жесток скок на Ковид-19, идва със съсиреци и мозъчна мъгла

септември 1, 2023
зъболекар - стол

Зъболекар осъди пациент, защото го обидил във Фейсбук / СНИМКА

юли 12, 2023
zhena-zagubila-deteto-si-karlovo-iskam-658

Това е прокълнато отделение – проплака Богдана, загубила детето си в карловската болница

юли 1, 2023
asian female pharmacist checking drug on shelf in pharmacy store Thailand

61% от българите по-често търсят помощ от фармацевт, вместо от лекар, сочи проучване

юни 25, 2023
миланов

Тъжна вест: Почина доайенът на българската анестезиология и реанимация проф. Милан Миланов

юни 14, 2023
димков

Тъжна вест: Внезапно ни напусна очният лекар д-р Петър Димков-внук

юни 11, 2023