Здраве

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

кантарджив

 

 

 

COVID пандемията вече започва да се превръща в ендемия, засягаща отделни по-малки групи, а нямаща глобален мащаб. Това каза пред БНТ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

„От две години приказвам, че ковидът ще премине от пандемия в ендемия – селища, трудови колективи, класове в училище. Този период идва. Тъй като все още прекарването на вируса от хората е два пъти по-тежко от грипа, вече е дошло времето да свикнем с тази инфекция и да не се плашим“, каза той.

„От началото на година досега регистрираните случаи са половин милион българи. През миналата година по това време са били четвърт милион. Какво значи това? Два пъти повече регистрирани, но, слава Богу, вирусът се промени. Промени се така, че вече е неузнаваем в сравнение с уханския, който през 2020 година беше много тежък и много хора имаха проблеми с преживяването на тази инфекция“, влезе в конкретика Кантарджиев.

 

 

 

„В момента инфекцията е много по-слаба, по-малко се умира, което е добре“.

 

 

Професорът обаче призова – следва да се взимат мерки, що се касае до уязвимите групи – възрастни и болни хора.

 

 

Хубаво беше да се поваксинираме, хубаво беше и да имаме по-добри ваксини, посочи той, като даде за пример, че САЩ лицензират такива лекарствени средства, които действат против новите мутации на коронавируса, докато Евросъюзът не прави това.

 

 

„Не може да си слагаме американската, защото тя е одобрена за Америка. Тук ще си слагаме нашата ваксина. И ще ви кажа аз какво направих – тъй като трябваше да изляза за няколко дена в чужбина, преди това си сложих бустерна доза. Защото е доказано, че едно 4-5 месеца след бустера си защитен и от новите варианти. Същото очаквам и с новоодобрената от европейската регулация ваксина“, даде личен пример Кантарджиев.

 

 

Коронавирусите обаче са показали в исторически план, че са доста изменчиви, затова не е изключено появяването на нова модификация, предупреди още той. Именно затова е важно да се спазва добра хигиена, проветряване на помещенията и др.

Здраве

More in Здраве

Image_7673391_650_0

Държава на абсурда: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода, ако искате да сте живи

януари 23, 2023
dete-vdigna-blizo-40-gradusa-023

Дете вдигна близо 40 градуса температура, настаниха го в столовата на болница – нямали места

януари 23, 2023
аргирова

Аргирова: И от грип се умира, при най-малкото неразположение трябва да направите това

януари 15, 2023
пирогов

Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

януари 11, 2023
big_2023-01-10-20-16-pavelandreev.bg

Ужасът на една българска майка от Турция: Изключват всеки момент апарата на бебе Галина, ако не плащаме 1500 евро на ден

януари 10, 2023
980x551_1613198525

Проф. Чавдар Ботев: Лекувахме COVID-19 грешно, интубираха хиляди без причина

януари 10, 2023