СВЯТ

Киев се закани: До 5 години затвор за всеки украински гражданин, гласувал на референдума!

Киев се закани: До 5 години затвор за всеки украински гражданин, гласувал на референдума!

 

index

 

Украинските граждани са заплашени да носят наказателна отговорност и да отидат в затвора, ако участват в „референдумите за присъединяване към Русия“, обявени от непризнатите ДНР и ЛНР, както и от администрацията на Херсонска и Запорожска области, които са под руски контрол.

 

 

 

За това предупреди украинската вицепремиерка Ирина Верещук пред интернет изданието „Страна“.

 

 

Тя призова жителите на контролираните от Русия територии в Украйна да не участват в референдума за присъединяване към Русия, да не вземат руски паспорти и да не сътрудничат на руските войски, за да не подлежат на санкции. Наказателна отговорност обаче ще носят не всички категории граждани, а например, държавните служители, които са взели руски паспорт. Освен това подлежат на наказание и учителите, които са се съгласили да обучават децата по руски стандарт, също подлежат на наказателна отговорност, обясни Верещук.

 

 

„Съгласно закона за военно-временния режим, референдумите на територията на Украйна са забранени“, напомни вицепремиерката. „Организаторите и участниците в провеждането на референдуми ще бъдат наказвани с лишаване от свобода от 5 до 10 години и с конфискация на имуществото“, цитира закона Верещук.

 

 

Попитана каква отговорност носят обикновените граждани на Украйна, които гласуват на тези референдуми, Ирина Верещук заявии, че според някои юристи техните действия могат да попаднат под удара на закона за „посегателство на териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна“, което се наказва с до 5 години лишаване от свобода.

 

 

„И така, още веднъж съветвам жителите на временно окупираните територии: да не вземат руски паспорт, да не ходят на референдуми, да не сътрудничат на окупаторите и по възможност да заминат“, заяви вицепремиерката Ирина Верещук.

 

 

Киев вече нарече шантаж намерението на четирите области на украинска територия да се присъединят към Руската федерация след референдум, Западът го обяви за незаконно допитване и се закани, че няма да признае резултата, а Путин одобри апела на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие да се присъединят към Русия.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

брюкселphpq9s68z_559x345

Брюксел наду мускули срещу Путин: Нов пакет санкции за Русия и още оръжия за Киев

септември 21, 2022
Kadirov-696x387

Кадиров: Всички наши предишни действия сега ще изглеждат като детски шеги

септември 21, 2022
шойгу

Шойгу: Ще бъдат повикани около 300 000 войници на бойното поле, студентите няма да са сред тях

септември 21, 2022
путинbig_331

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

септември 21, 2022
big_8683

Генералният секретар на ООН: Държавите са блокирани от колосална световна дисфункция

септември 20, 2022
zhiteli-kiev-saobshtiha-silna-071

Жители на Киев съобщиха за силна експлозия и неидентифициран обект в небето / СНИМКА

септември 20, 2022