Политика

Кутев: България ще подкрепи нови санкции срещу Русия, не водим преговори с „Газпром“

Кутев: България ще подкрепи нови санкции срещу Русия, не водим преговори с „Газпром“

big_1bd6

 

 

Служебното правителство взе част от мерките за войната Русия-Украйна тази седмица. Разчитаме на чл.5 от договора на НАТО, който ни защитава от агресия, но и ние имаме отговорности, като да защитим въздушното пространство.

 

 

Това коментира Антон Кутев, говорител на служебния кабинет, пред БНТ.

 

 

„Да се опитаме да осигурим възможността за защита на собственото ни небе – затова служебният кабинет взе решение за процедурата за останалите 8 изтребителя“, обясни Кутев.

 

 

Той е категоричен, че не сме по-несигурна граница от Гърция или Испания. МВР има информация, че мигрантите намаляват, направени бяха големи усилия, всеки ден има акции, даде за пример той.

 

 

В отговор на въпрос Антон Кутев съобщи, че България ще каже „да“ на следващия пакет санкции, защото сме член на ЕС и има логика.

 

 

„Логиката да се търси интереса на гражданите на Европа и българските. В рамките на борбата с Русия има нужда от санкции, но не трябва да са по-тежки“, смята той.

 

 

 

Кутев добави, че „най-вероятно Русия използва газа като политическо оръжие, но въпросът е може ли Европа да защити интересите на българските граждани“. България искаше да получи договорените от Русия количества природен газ“, поясни още Кутев. Той добави, че правителството подкрепя идеята за диверсификация.

 

 

 

Първите търгове ще са октомври, ноември и декември и един 2023 г. и още един, който да осигури следващите 10 години.

 

 

 

В мандата на служебното правителство ще е за два, а останалите – ще са при следващото правителство. „Ние сме убедени, че не може да се купува природен газ чрез фирми. Става въпрос за милиони… всички принцове, украински фирми могат да дойдат и който предложи цената – да седне на масата“, посочи той.

 

 

В момента няма възобновяване на разговора с „Газпром“, но се търсят всички възможности за доставки, обяви Кутев.

 

 

Следващата седмица ще се обяви доставка за тръбен газ. А газът от Азербайджан ще потече на 1 октомври, изброи говорителят на кабинета. Осигурява се втечнен газ и през Гърция и до няколко месеца ще се осигурят доставките на газ, посочи той.

 

 

 

Кутев очаква затруднения с тока през зимата и по думите му „кризата сега дава отговор защо трябва да имаме ядрена централа“.

 

 

Антон Кутев коментира, че осъждането на агресията на Русия в Украйна е безспорно, тъй като няма как да се нарушават държавни граници, има световен ред. Самата война е грубо нарушение на световния ред. Това не може е прието от международната общност, ЕС и няма как да не бъде осъдено от България, обясни той. Мнението му е, че „агресията става проблематична и форма на огромен риск, поставя се под риск целия европейски континент, рискът не е само военен, а и икономически.“.

 

 

В заключение Антон Кутев коментира изборите – той каза, че всеки ден се провеждат акции по сигнали на хора.

 

 

 

„Борбата с купуването на гласове е борба с криминалния контингент и ние ще я доведем до край“, посочи той. Важно е за България през ноември да се състави правителство и партиите да се разберат, призова говорителят на служебния кабинет.

Политика

More in Политика

kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
запрянов

Запрянов: НАТО има готови 500 000 души за разполагане и превъзхожда всеки възможен противник

юли 22, 2024
пп-дб-радев

Очаквано, ПП-ДБ приеха втория мандат и го върнаха веднага неизпълнен

юли 22, 2024
четирима дрибей

Атанасов, Петков и Пеевски с охрана от НСО, назначена с общо решение – заради руски заплахи и страх от Путин

юли 21, 2024
452254999_10160235169436367_7116842843305963236_n_1638622628802926974_big

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

юли 20, 2024