Здраве

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

Експерти говорят за здравната реформа и състоянието на болниците

Д-р Александър Симидчиев от ДБ и проф. Георги Михайлов от „БСП за България” с коментари в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Реформата започна да става мръсна дума. Едно клише. Това, което върви, е електронизацията на здравеопазването. Има много въпроси около електронните рецепти. Трябва да се прецени до каква степен те могат да се съвместяват с хартиените”, смята д-р Михайлов.

„Нямаме еднаква картина по отношение на болничната и доболничната помощ. Ключовите неща, които трябва да се направят в здравеопазването, са три. Първото е да имаме ясни правила, които да се следват. Второто е да контролираме с цифрови данни какво се случва на всяко едно ниво. И третото е обилно да комуникираме това, което правим”, каза д-р Симидчиев.

Проучване: Пациентите имат лесен достъп до болница, но ги притесняват цените

Според д-р Михайлов е необходима промяна в системата на финансиране и управление в здравеопазването. „Положението с кадрите е трагично. 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необходими спешни промени”, подчерта медикът.

Мнението на д-р Симидчиев е, че трябва да има финансиране на профилактична и превантивна дейност, което да е осигурено от държавата. „Трябва да има осигурително финансиране от НЗОК за хронични заболявания, както и застрахователно финансиране за случаи извън тези, които се покриват от Касата. По този начин ще имаме пълноценно публично, прозрачно и много ефективно финансиране”, коментира той.

„Има тежки лобистки и огромни финансови интереси. НЗОК в момента има само два механизма за контрол на болничните заведения. На практика това е въртележка на пари. Никъде по света не се плаща за оборот. Това не са ресторанти, бензиностанции, дюкяни. Плаща се за качествена дейност. Това е решението”, каза д-р Михайлов.

Д-р Симидчиев допълни, че контролът е изключително важен. „В момента контролният орган е Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. А Министерството на здравеопазването е принципал на всички държавни болници. Контролът трябва да стане ефективен“, подчерта медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Здраве

More in Здраве

Image_7673391_650_0

Държава на абсурда: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода, ако искате да сте живи

януари 23, 2023
dete-vdigna-blizo-40-gradusa-023

Дете вдигна близо 40 градуса температура, настаниха го в столовата на болница – нямали места

януари 23, 2023
аргирова

Аргирова: И от грип се умира, при най-малкото неразположение трябва да направите това

януари 15, 2023
пирогов

Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

януари 11, 2023
big_2023-01-10-20-16-pavelandreev.bg

Ужасът на една българска майка от Турция: Изключват всеки момент апарата на бебе Галина, ако не плащаме 1500 евро на ден

януари 10, 2023
980x551_1613198525

Проф. Чавдар Ботев: Лекувахме COVID-19 грешно, интубираха хиляди без причина

януари 10, 2023