Здраве

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

Експерти говорят за здравната реформа и състоянието на болниците

Д-р Александър Симидчиев от ДБ и проф. Георги Михайлов от „БСП за България” с коментари в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Реформата започна да става мръсна дума. Едно клише. Това, което върви, е електронизацията на здравеопазването. Има много въпроси около електронните рецепти. Трябва да се прецени до каква степен те могат да се съвместяват с хартиените”, смята д-р Михайлов.

„Нямаме еднаква картина по отношение на болничната и доболничната помощ. Ключовите неща, които трябва да се направят в здравеопазването, са три. Първото е да имаме ясни правила, които да се следват. Второто е да контролираме с цифрови данни какво се случва на всяко едно ниво. И третото е обилно да комуникираме това, което правим”, каза д-р Симидчиев.

Проучване: Пациентите имат лесен достъп до болница, но ги притесняват цените

Според д-р Михайлов е необходима промяна в системата на финансиране и управление в здравеопазването. „Положението с кадрите е трагично. 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необходими спешни промени”, подчерта медикът.

Мнението на д-р Симидчиев е, че трябва да има финансиране на профилактична и превантивна дейност, което да е осигурено от държавата. „Трябва да има осигурително финансиране от НЗОК за хронични заболявания, както и застрахователно финансиране за случаи извън тези, които се покриват от Касата. По този начин ще имаме пълноценно публично, прозрачно и много ефективно финансиране”, коментира той.

„Има тежки лобистки и огромни финансови интереси. НЗОК в момента има само два механизма за контрол на болничните заведения. На практика това е въртележка на пари. Никъде по света не се плаща за оборот. Това не са ресторанти, бензиностанции, дюкяни. Плаща се за качествена дейност. Това е решението”, каза д-р Михайлов.

Д-р Симидчиев допълни, че контролът е изключително важен. „В момента контролният орган е Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. А Министерството на здравеопазването е принципал на всички държавни болници. Контролът трябва да стане ефективен“, подчерта медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Здраве

More in Здраве

кантарджив

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

септември 4, 2022
лекарстваphpgxh3ad_559x345

В аптеките: толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 г.

август 30, 2022
линейка

Голяма трагедия: 21-годишна родилка издъхна след секцио, 2 болници не успяха да я спасят

август 29, 2022
big_8397

Скочиха цените не само на основните стоки, а и на лекарствата

август 26, 2022
spasiha-2-godishno-momichentse-trudno-237

В Пловдив спасиха 2-годишно момиченце от трудно дишане

август 12, 2022
корa4301b16a95744d3873a633f6ce5ca1c

Шеф на болница обяви 1.4 млн. лв. годишна заплата

август 11, 2022