Русия

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

путинbig_331

 

 

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия в реч, предавана на живо руската държавна телевизия. Ще използваме всички средства, за да защитим Русия – това не е блъф, подчерта руският президент.

 

 

Указът за частична мобилизация вече и подписан и тя започва веднага. Гражданите на Русия могат да са сигурни, че териториалната цялост и независимост на нашата страна ще бъдат защитени с всички налични страни, вярваме във вашата подкрепа – с тези думи се обърна Путин към руския народ. На военна служба в рамките на частичната мобилизация в Руската федерация ще подлежат само граждани от запаса, преди всичко тези с опит, заяви руският президент.

 

 

 

Путин каза, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена – освобождаването на цялата територия на Донбас. Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

 

 

 

„Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор“, изтъкна руският лидер. Частичната мобилизация започва на 21 септември.

 

 

 

 

 

 

Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

 

 

 

„След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин. Относно референдумите, той допълни, че Русия не може да предаде близките си хора и да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си.

 

 

Путин предупреди онези, които се опитват да изнудват Русия с ядрени оръжия: „Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветрове може да се обърне в тяхната посока“.

 

 

 

Той каза, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

 

 

 

„Специалната операция беше необходима за борбата срещу нацизма в Украйна. Става въпрос за защита на суверенитета и териториалната цялост на Русия и подкрепа на нашите сънародници да определят сами бъдещето си“, каза още Путин.

 

 

 

 

„Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни“, каза Путин в телевизионното обръщение в сряда.

 

 

 

Путин посочи още, че Западът „вече директно казва, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошъл моментът за самата Русия да се разпадне на много региони, смъртно враждебни един към друг“.

 

 

 

„В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит“, добави Путин.

 

 

 

„Ние не можем, нямаме морално право да предаваме близките си хора на разкъсване от палачите, не можем да не откликнем на тяхното искрено желание сами да определят съдбата си“, подчерта Путин.

 

 

„Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства“, допълни Путин. Той допълва, че е започнал ядрен шантаж обяснявайки, че Западът не само поддържа обстрела по АЕЦ в Украйна и но и говори, че западни политици се изказват за възможността срещу Русия да се употреби ядрено оръжие.

 

 

 

На тези, които правят подобни изказвания, искам да напомни, че ние също разполагаме с всякакви оръжия за поразяване, които са по съвременни от тези на страните от НАТО. И при заплаха за нашата страна и за защита на Русия, ние безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф“, заяви Путин.

 

 

 

 

Пълният текст на указа:

 

Очаквате подробности.

Русия

More in Русия

медведев1551686632

Медведев: Референдумите в Донбас трябва да бъдат проведени, териториите – присъединени към Русия

септември 20, 2022
83ae756ebabf41b681aeef08474f48c1

Роснефт заплаши да спре доставките на петрол по тръбопровода „Дружба“ след конфискацията на клоновете й в Германия

септември 16, 2022
rusia-predupredi-sasht-da-ne-dostava-raketi-s-dalechen-obseg-na-kiev-1

Русия отново предупреди САЩ: Това е „червена линия“, ще станете страна в конфликта!

септември 15, 2022
386820

Основният опонент на Путин застана редом до него за войната в Украйна, зове за единство и всеобща мобилизация

септември 13, 2022
original

Путин: Западът не може да ни изолира, санкциите застрашават целия свят и той се обръща към Азия

септември 7, 2022
putin_vostok2

Истински военни действия с бойни снаряди и ракети в Далечния изток, Путин е там!

септември 6, 2022