Политика

Радев обвини кабинета „Петков“ за новата цена на газа и защити преговори с „Газпром“

Радев обвини кабинета „Петков“ за новата цена на газа и защити преговори с „Газпром“

 

768x576

 

 

 

Президентът Румен Радев определи като шокираща цената на природния газ за септември, след като се прибра от официално посещение в ОАЕ. Вчера Комисията по енергийно и водно регулиране определи тя да се повиши с близо 19% спрямо август и да е 353.21 лв./Mwh. Помолен да коментира изказване на служебния премиер Гълъб Донев, че работата на правителството ще се оценява по цената на газа, президентът заяви, че задачите на служебната власт са провеждането на изборите и овладяването на инфлацията.

 

 

Радев подчерта, че „огромният скок“ в цената се дължал на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, когато на власт все още бе кабинетът „Петков“ и предишното ръководство на „Булгаргаз“. Добави, че цената на газа от тях е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите за пределно поносима.

„Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности“, каза Радев.

„От вчера е новата шокираща цена на газа от 353 лв. И трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера втечнен газ, договорени през юли. Чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. Дори миксирането с азерския газ не може да смали тези високи стойности.“ Това заяви с остър тон президентът Румен Радев пред журналисти при завръщането си от ОАЕ. Радев имаше предвид танкерите, договорени от кабинета на Кирил Петков. Тогава говорителят на правителството Лена Бориславова обещаваше България да получава четири пъти по-евтин газ от този, който е получавала от „Газпром“.

 

 
При тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да работи за постигане на надеждни доставки на поносими цени, изтъкна Румен Радев.

 

 

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана. Трябва да е ясно, че „Газпром“ не е единственото решение и не е на всяка цена. „Газпром“ е решение само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работа във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата“, каза още президентът Радев.

 

 
Радев подчерта, че най-големите проблеми пред българските граждани са инфлацията и ръстът на цените.“ Те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока“, посочи Радев.

 

 

 

„Надявам се политическите партии да направят кампания, насочена с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основана на фактите, а не на злоупотребата с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, заяви президентът.

„Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство“, заяви президентът Румен Радев.

 

 

 

„Краткият живот на последните парламенти и правителство са ясен резултат докъде може да ни доведе непрекъснатото чертаене на червени линии, негативните кампании и отказът от диалог“, продължи Румен Радев.

 

 

 

Запитан трябва ли служебното правителство да изготвя бюджет, Радев отговори, че в условията на криза не трябва да има закъснение в бюджетната процедура. „Затова служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде на следващото редовно правителство и на парламента“, каза още Радев.

 

 

 

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.

 

Източници: „Дневник“, „Епицентър“

 

Политика

More in Политика

big_payimage-481588

Валери Симеонов се ожени за Венера

септември 2, 2022
big_mm

Мая Манолова: Хората не могат да плащат новите цени на парно, газ, вода, затова стартирахме кампанията „Не плащай“

септември 2, 2022
slavi_vasilev_3333391423336711546_original

Какво предпочитате: Да сте добре или да не сте добре?

септември 2, 2022
40aa1416924f1e4e8bb44a6525a41e79

България праща бойна група срещу „руската агресия“

септември 2, 2022
kevr-reshi-tsenata-gaza-skacha-pochti-19-737

Още нагоре! КЕВР реши: Цената на газа скача с почти 19% от 1 септември

септември 1, 2022
lorer-ima-izvestna-inflacia-na-strahove-koato-laha-ot-tova-slujebno-pravitelstvo--1

Лорер: С баба ми видяхме професор да бърка в кофите. Това е нашата социология след 12 години управление на ГЕРБ

септември 1, 2022