Политика

Радев обвини кабинета „Петков“ за новата цена на газа и защити преговорите с „Газпром“

Радев обвини кабинета „Петков“ за новата цена на газа и защити преговорите с „Газпром“

 

768x576

 

 

 

Президентът Румен Радев определи като шокираща цената на природния газ за септември, след като се прибра от официално посещение в ОАЕ. Вчера Комисията по енергийно и водно регулиране определи тя да се повиши с близо 19% спрямо август и да е 353.21 лв./Mwh. Помолен да коментира изказване на служебния премиер Гълъб Донев, че работата на правителството ще се оценява по цената на газа, президентът заяви, че задачите на служебната власт са провеждането на изборите и овладяването на инфлацията.

 

 

Радев подчерта, че „огромният скок“ в цената се дължал на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, когато на власт все още бе кабинетът „Петков“ и предишното ръководство на „Булгаргаз“. Добави, че цената на газа от тях е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите за пределно поносима.

„Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности“, каза Радев.

„От вчера е новата шокираща цена на газа от 353 лв. И трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера втечнен газ, договорени през юли. Чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. Дори миксирането с азерския газ не може да смали тези високи стойности.“ Това заяви с остър тон президентът Румен Радев пред журналисти при завръщането си от ОАЕ. Радев имаше предвид танкерите, договорени от кабинета на Кирил Петков. Тогава говорителят на правителството Лена Бориславова обещаваше България да получава четири пъти по-евтин газ от този, който е получавала от „Газпром“.

 
При тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да работи за постигане на надеждни доставки на поносими цени, изтъкна Румен Радев.

 

 

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана. Трябва да е ясно, че „Газпром“ не е единственото решение и не е на всяка цена. „Газпром“ е решение само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работа във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата“, каза още президентът Радев.

 
Радев подчерта, че най-големите проблеми пред българските граждани са инфлацията и ръстът на цените.“ Те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока“, посочи Радев.

 

 

 

„Надявам се политическите партии да направят кампания, насочена с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основана на фактите, а не на злоупотребата с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, заяви президентът.

„Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство“, заяви президентът Румен Радев.

 

 

 

„Краткият живот на последните парламенти и правителство са ясен резултат докъде може да ни доведе непрекъснатото чертаене на червени линии, негативните кампании и отказът от диалог“, продължи Румен Радев.

 

 

 

Запитан трябва ли служебното правителство да изготвя бюджет, Радев отговори, че в условията на криза не трябва да има закъснение в бюджетната процедура. „Затова служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде на следващото редовно правителство и на парламента“, каза още Радев.

 

 

 

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.

 

Източници: „Дневник“, „Епицентър“

 

Политика

More in Политика

захароваbig_big_010184c_1_

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

ноември 30, 2023
лори-2

Лорер се прехласна по Пеевски – станал „говорител на евроценностите“, Ицо Хазарта му се скара

ноември 29, 2023
той-1

Борисов за скандала между Денков и Пеевски: Нека оставим тези момчета да си спорят

ноември 29, 2023
боянова

Светлана Боянова, Аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя

ноември 28, 2023
знаме

Ново 20! Гласят скандални промени: Държавата ще отнема българско гражданство при „уронване престижа на институциите“

ноември 27, 2023
радев-нов

Радев: Налагам вето на бюджета, ако депутатите не орежат финансовите авантюри на Асен Василев

ноември 27, 2023