ОБЩЕСТВО

Честваме 137 години от Съединението на България

Честваме 137 години от Съединението на България

 

phphlil1a_559x345

 

 

137 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България се чества днес.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

По този повод в цялата страна са планирани различни събития.

 

 

Столична община организира тържествена церемония от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” №81. В програмата за празничното честване ще участват Националната гвардейска част, вокален квартет „Светоглас“ и актрисата Василка Сугарева. Слово ще произнесе професор Кирил Топалов. 

 

 

Кулминацията на тържествата е в Пловдив, от 20,30 часа там ще се проведе проверка-заря на пл. „Съединение“.

Президентът Румен Радев ще участва в нея и ще приеме почетния строй. В 20.45 часа държавният глава ще произнесе слово. На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

 

 

НСО въвежда мерки за сигурност. Гражданите, които желаят да присъстват, ще бъде осигурен достъп до зоната след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на Прокуратурата); втори КПП при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и трети КПП – при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ-Пловдив), съобщиха от НСО.

 

 

Служителите на службата ще извършват проверки за опасни предмети, средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

 

 

За времето от 16.00 ч. до 22.30 ч. компетентните органи ще въведат забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на събитието, за да бъдат ограничени рисковете от нежелани инциденти за присъстващите граждани и официални лица.

 

 

Днес е и празникът на Пловдив. В програмата са включени концерти, отворени за жителите и гостите на града са Есенните изложби в Стария град и Градската художествена галерия.

 

 

 

Отличието „Почетен гражданин на Пловдив“ ще бъде връчено на журналиста, публицист и сценарист Евгений Тодоров. С почетния знак на Пловдив е удостоена посмъртно и неговата съпруга – Нери Терзиева, за значителния ѝ принос в модерната журналистика, изключителен професионализъм и отстояване свободата на словото.

Церемонията ще се състои в зала „Съединение“ на Историческия музей.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_677

Световна класация посочи кой е най-богатият българин в момента

ноември 29, 2023
big_675

Часове след съобщението на Светия Синод: Какво се знае за състоянието на патриарх Неофит

ноември 29, 2023
лори-2

Лорер се прехласна по Пеевски – станал „говорител на евроценностите“, Ицо Хазарта му се скара

ноември 29, 2023
парички

Енергото ви дължи пари за часовете без ток: КЕВР обяви неустойките, но има условия и уловки

ноември 29, 2023
chukov

Боян Чуков: В Киев ври и кипи. Зеленски ще опере пешкира. Няма как

ноември 29, 2023
той-1

Борисов за скандала между Денков и Пеевски: Нека оставим тези момчета да си спорят

ноември 29, 2023