Русия

Шойгу: Ще бъдат повикани около 300 000 войници на бойното поле, студентите няма да са сред тях

Шойгу: Ще бъдат повикани около 300 000 войници на бойното поле, студентите няма да са сред тях

шойгу

 

 

Тази сутрин Путин обяви първа мобилизация в Русия след Втората световна война.

 

 

Ще бъдат повикани около 300 000 войници на бойното поле. Това заяви след речта на Владимир Путин, в която той обяви частична военна мобилизация в Русия, министъра на отбраната Сергей Шойгу.

 

По думите му, военнослужещите смело изпълняват своя дълг. Същевременно той изтъкна работата на медиците.

 

Студенти, които в момента се обучават, няма да бъдат мобилизирани, уточни Сергей Шойгу.

 

 

Частичната мобилизация е необходима преди всичко за контролиране на 1000-километровата линия на съприкосновение и освободените територии, каза той пред телевизия Русия 24.

 

 

„Самата линия на съприкосновение, която може да се нарече както фронтова, така и контактна, е дълга повече от 1000 километра. Естествено, това, което е там, по тази линия, трябва да бъде защитено, тези територии трябва да бъдат контролирани. И, разбира се, това е смисълът на тази работа – имам предвид частичната мобилизация“, каза армейският генерал, предаде днес.бг.

 

 

 

Мобилизационният ресурс на Русия е почти 25 милиона души, като малко над 1% от него подлежи на частичната мобилизация – тези, които са служили, имат военна подготовка и боен опит“, заяви руският министър на отбраната.

 

 

 

„Това са резервисти. Това не са някакви хора, които никога не са виждали или чували нищо за армията, това наистина са хора, които: а) са служили; б) имат военна квалификация; в) имат боен опит“, каза Шойгу в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.

 

 

 

Той добави, че не става дума за мобилизация на студенти, които учат във висши учебни заведения, и това няма да стане при никакви обстоятелства. Освен това лицата, които в момента са на наборна военна служба, не подлежат на мобилизация и няма да бъдат изпратени в зоната за военни действия.

 

 

Подобно на Путин, Шойгу също спомена използването на ядрени оръжия: „Всички видове оръжия, включително ядрената триада“, изпълняват своите задачи.

Русия

More in Русия

phplubip2_559x345

Русия с важно изявление за случаите, в които може да прибегне до ядрено оръжие

ноември 2, 2022
1667058564-khkhkh

Русия скъса зърнената сделка след атаката по Черноморския флот в Севастопол, полковник от ВСУ разкри подробности (ВИДЕО)

октомври 29, 2022
1010x570

Русия заплаши Мъск, че може да му събори сателитите Starlink

октомври 28, 2022
лгбт

Руската Дума единодушно забрани ЛГБТ пропагандата, глобите стигат 6500 долара

октомври 27, 2022
УКАЗ-ПУТИН

Путин обяви военно положение в новоприсъединените области от Украйна

октомври 19, 2022
02ac875c52bcfbce4bf90e34ac9669e9

Терористи убиха 11 доброволци руснаци на учебен полигон

октомври 16, 2022