Европа

Брюксел предлага да се свие потреблението на ток, особено в пиковите часове и да бъдем „солидарни“ в лишенията

Брюксел предлага да се свие потреблението на ток, особено в пиковите часове и да бъдем „солидарни“ в лишенията

 

big_0000266203-article2

 

 

Еврокомисията предложи да се свие потреблението на ток, особено в пикови часове.

 

В годишната си реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира енергийните проблеми с доставките на газ и ток и възможните решения за това.

 

 

 

 

Фон дер Лайен акцентира и върху идеята за таван на цените на газа, която силно разделя страните-членки, като я разшири в посока на всички доставчици на синьо гориво в ЕС.

 

 

 

„Затова със страните-членки ще подготвим редица мерки, за да вземем предвид специфичния характер на нашите отношения с доставчиците ни – от ненадеждни като Русия до надеждни като нашите приятели от Норвегия, например. Споразумях се с премиера на Норвегия да създадем работна група, така че екипите да работят за тази цел – да видим как можем да свалим цените на газа по разумен начин“, заяви Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНР.

 

 

 

 

ЕК предлага спешна намеса на енергийните пазари, по отношение на покачването на цените на газа и тока. Значителна част от мерките засяга ограничаване на търсенето на ток като опит за смекчаване на последиците от сериозно несъответствие между търсенето и предлагането му.

 

 

 
ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток и от тези, които добиват изкопаеми горива, в полза на най-засегнатите от високите цени на енергията, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза, която произнесе в Европейския парламент в Страсбург.

 

 

 

 

В резултат на манипулациите от страна на Русия на газовия пазар, той вече не функционира, а цените на енергията в ЕС се повишиха 10 пъти в сравнение с периода преди пандемията, каза Фон дер Лайен. Като една от основните мерки за справяне с проблема тя посочи пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи евтин ток:

 

 
„Тези компании имат приходи, които никога не отчитат. Не ме разбирайте погрешно – при нашата пазарна социална икономика, печалбите са нещо добро, Но в тези времена е погрешно да се получават рекордно високи печалби чрез възползване от войната и на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се канализират и насочат към тези, които се нуждаят най-много от тях“.

 

 

 

 

В присъствието на Олена Зеленска като почетен гост, фон дер Лайен заяви, че Украйна и ЕС могат да спечелят войната срещу Русия. Тя бе категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи, а санкциите срещу Русия.

 

 

 

 

Руският финансов сектор е на доизживяване. Орязахме 3/4 от руския банков сектор от международните пазари. Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. „Аерофлот“ заземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Руската индустрия е разбита на пух и прах“, заяви фон дер Лайен.

 

 
„При необходимия кураж и необходимата солидарност Путин ще претърпи поражение и Украйна и ЕС ще спечелят“, подчерта тя.
Фон дер Лайен съобщи, че днес ще замине за Киев, за да обсъди с президента Володимир Зеленски идеята за достъп на Укранйа до Общия пазар и включването на страната към роуминга на ЕС.

 

Епицентър

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024