Политика

България пред ООН: Русия извърши незаконна военна агресия

България пред ООН: Русия извърши незаконна военна агресия

 

balgaria-pred-oon-rusia-izvarshi-nezakonna-voenna-agresia-1

 

 

Във встъпителното си слово по време на Общия дебат на 77-та сесия на Общото събрание на ОOH в Ню Йорк на 24 септември, външният министър в служебния кабинет Николай Милков заяви, че незаконната военна агресия в Украйна, подкопава глобалната сигурност и излага на опасност международния правов ред, съобщиха от МВнР.

Българският първи дипломат определи като най-голям риск пред сигурността в момента войната в Украйна, която нарушава основните международни правила и Устава на ООН. „Тази незаконна военна агресия, извършена от държава, постоянен член на Съвета за сигурност, не само подкопава глобалната сигурност, но също така излага на опасност международния правов ред“, заяви той.

 

Милков отбеляза, че България е дълбоко обезпокоена от неотдавнашната ескалация на конфликта и частичната мобилизация, обявена от Руската федерация.

„Живеем в безпрецедентни времена на множество предизвикателства – война и несигурност, енергийна и хранителна криза, изменение на климата, все още съществуващи последици след пандемията от COVID-19. И този списък от предизвикателства далеч не е пълен. При тези злощастни обстоятелства всеки принос за постигане на повече стабилност и сътрудничество между държавите в различни региони трябва да бъде насърчаван и приветстван“, заяви още министърът на външните работи Николай Милков в своето слово.

Той изтъкна, че като държава от Югоизточна Европа, България отдава изключително значение на мира, стабилността и просперитета в региона на Западните Балкани, посочвайки, че българската страна ще продължи да подкрепя страните от региона по пътя им към ЕС.

Като много важни теми бяха определени също справянето с хуманитарната и продоволствената криза в Африка и диалогът и сътрудничеството със страните от Индийско-тихоокеанския регион.

В изказването си министър Милков подчерта, че ако се надгради върху консолидирания и единодушен подход за спазване на принципите и разпоредбите на Устава на ООН, могат да се преодолеят сегашните кризи, но същевременно предстои дълъг път на възстановяване на сигурността и икономическата стабилност след войната. „Дали ще се справим с предизвикателството, ще зависи от нашето единство, от способността ни да действаме заедно, на основата на мултилатерализма и с водещата роля на ООН“, обобщи той.

 

От 20 септември българска правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай Милков, е в Ню Йорк за участие в 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тази година темата на Общия дебат е „Водоразделен момент: трансформативни решения на взаимообвързани предизвикателства“.

 

Делегацията ни взе участие в Среща на върха по трансформиране на образованието, както и и в среща, посветена на неотложното изпълнение на Целите за устойчиво развитие. Първият ни дипломат Николай Милков взе участие и в неформална среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС. Основен фокус в нея бе поставен върху глобалните последици от войната в Украйна, в т.ч. високите цени на енергията и храните. Министър Милков участва и в Министерска среща на Съвета за сигурност на ООН. Също така той имаше редица двустранни срещи със свои колеги.

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024