ОБЩЕСТВО

Важни промени в Кодекса на труда: Съкращават драстично изпитателния срок за наемане на работа

Важни промени в Кодекса на труда: Съкращават драстично изпитателния срок за наемане на работа

 

безработни

 

 

Изпитателният срок за наети на трудов договор за период до една година става само месец. Това гласят промени в Кодекса по труда, които вече са в сила. Досега той беше най-много 6 месеца, пише „Телеграф“.

 

 

 

„По този начин се предоставя възможност за определяне на срок за изпитване съобразно уговорената продължителност на работата“, коментираха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

 

 

Това означава, че ако трудовият договор е срочен и е за 1 година или по-кратък, то пробният период вече ще е само месец, ако при сключването му не е посочено изрично.

 

 

Важна подробност е, и че срокът започва да тече не от подписването на договора, а от постъпването на работа на служителя, т.е., от началото на реално изпълнение на трудовите функции. Тоест, ако работодател наеме служител пробно без документи и впоследствие го назначи, изпитателният срок започва да тече от деня, в който е изпълнявал тази длъжност, независимо че няма документ.

 

 

Дистанционно

 

 

Друга промяна предвижда служител, който е родител или осиновител на дете до 8-годишна възраст, да има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние, което да му даде възможност да изпълнява и семейните задължения. Работодателят трябва да предостави мотивиран писмен отговор за отказ, ако не приеме предложението за промяна.

 

 

Болест

 

 

 

Работниците или служителите, които полагат грижи за свои роднини поради сериозни медицински причини, също имат право да предложат на работодателя изменения в трудовото отношение за определен период от време. Когато работодателят реши да включи служител в курс за повишаване на неговата квалификация, посветеното на обучението време се отчита като работно време, поясниха още от КНСБ.

 

Телеграф

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024