ОБЩЕСТВО

Важни промени в Кодекса на труда: Съкращават драстично изпитателния срок за наемане на работа

Важни промени в Кодекса на труда: Съкращават драстично изпитателния срок за наемане на работа

 

безработни

 

 

Изпитателният срок за наети на трудов договор за период до една година става само месец. Това гласят промени в Кодекса по труда, които вече са в сила. Досега той беше най-много 6 месеца, пише „Телеграф“.

 

 

 

„По този начин се предоставя възможност за определяне на срок за изпитване съобразно уговорената продължителност на работата“, коментираха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

 

 

Това означава, че ако трудовият договор е срочен и е за 1 година или по-кратък, то пробният период вече ще е само месец, ако при сключването му не е посочено изрично.

 

 

Важна подробност е, и че срокът започва да тече не от подписването на договора, а от постъпването на работа на служителя, т.е., от началото на реално изпълнение на трудовите функции. Тоест, ако работодател наеме служител пробно без документи и впоследствие го назначи, изпитателният срок започва да тече от деня, в който е изпълнявал тази длъжност, независимо че няма документ.

 

 

Дистанционно

 

 

Друга промяна предвижда служител, който е родител или осиновител на дете до 8-годишна възраст, да има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние, което да му даде възможност да изпълнява и семейните задължения. Работодателят трябва да предостави мотивиран писмен отговор за отказ, ако не приеме предложението за промяна.

 

 

Болест

 

 

 

Работниците или служителите, които полагат грижи за свои роднини поради сериозни медицински причини, също имат право да предложат на работодателя изменения в трудовото отношение за определен период от време. Когато работодателят реши да включи служител в курс за повишаване на неговата квалификация, посветеното на обучението време се отчита като работно време, поясниха още от КНСБ.

 

Телеграф

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024