Европа

„Вашингтон пост“: САЩ ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руския газ

„Вашингтон пост“: САЩ ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руския газ

 

reuters

 

 

 

„Вашингтон пост“ цитира американски икономисти и служители, според които Съединените щати ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руските газови доставки.

Вестникът цитира неназован служител на администрацията, който казва, че министерството на финансите и група икономически съветници на Белия дом предвиждат „умерени и управляеми“ последици за САЩ от рецесията в Европа, търговията с която представлява по-малко от 1% от БВП на САЩ.

„Ако Русия продължи да продава петрол и намали само износа на газ за Европа, ефектът върху икономиката на САЩ вероятно ще бъде минимален. Всъщност това може дори да помогне на американските фирми, които произвеждат втечнен природен газ. Това може да отслаби и световното търсене, като спомогне за намаляване на вътрешния ценови натиск“, се казва в публикацията.

„Ако Европа изпадне в рецесия, очевидно ще намалее търсенето на широк спектър от стоки. В момента сме в толкова изкривена ситуация, че това може да има положителен ефект“, каза икономистът Дийн Бейкър, визирайки опитите на американската администрация да овладее 40-годишната рекордна инфлация.

По-лошият сценарий за САЩ е отказът на Русия да изнася петрол, което е възможно, ако западните страни приложат механизъм за ограничаване на цените.

„Това ще доведе до рецесия на икономиката. Цените на бензина могат да скочат дори до рекордните пет долара за галон. Икономиката не може да издържи пет долара за галон“, цитира изданието думите на икономиста от Moody’s Analytics Марк Занди.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна риска от скок на цените на горивата през зимата, ако Европейският съюз откаже да купува голяма част от руския петрол и спре да предоставя услуги, свързани с транспортирането му по море.

 

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024