СВЯТ

В нощта на инцидента със „Северен поток“ Flightradar засякъл американски хеликоптер, кръжал 9 часа около мястото

В нощта на инцидента със „Северен поток“ Flightradar засякъл американски хеликоптер, кръжал 9 часа около мястото

 

1010x570

 

 

В нощта преди инцидента с тръбите на „Северен поток“ в Балтийско море хеликоптер на американските военновъздушни сили е бил забелязан в близост до мястото. Lenta.ru научи за това от данните на портала за проследяване на полети Flightradar.

По данни на Flightradar многоцелевият Sikorsky MH-60R Strike Hawk е кръжал девет часа – от 19:30 ч. московско време в неделя, 25 септември, до 04:30 ч. московско време в понеделник, 26 септември – над Балтийско море на около 250 км от датския остров Борнхолм, край който е открито изтичането на газ.

 

 

Известно е, че машината е оборудвана за изпълнение на редица задачи, включително противодействие на надводни и подводни цели, поддръжка на морската артилерия, наблюдение и предаване на комуникации. Той се използва за интензивни крайбрежни боеве и операции в открити води.

 

 

 

На 27 септември бе съобщено, че хеликоптери на американските военновъздушни сили са извършили полети в района на аварията на „Северен поток“. Самолети от същия модел прелитат непосредствено над района на теча в началото и средата на септември.

На 26 септември е регистриран рязък спад на налягането в струните на „Северен поток“, а след това и сериозни повреди в три участъка. Германските служби за сигурност признаха, че двете нишки на газопровода вече няма да могат да се използват и ще бъдат окончателно затворени.

 

 

 

По-късно Кремъл разказа за загубите на Русия по време на инцидента, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова президента на САЩ Джо Байдън да обясни ролята на Вашингтон в инцидентите – през февруари тази година американският лидер заплаши да „сложи край на „Северен поток“.

 

 

Руската прокуратура е установила, че около 26 септември в района на датския остров Борнхолм се били извършени умишлени действия за повреждането на газопроводите по дъното но Балтийско море.

Следователи от руската Федерална служба за сигурност са започнали по данни на Генералната прокуратура наказателно дело за акт на международен тероризъм във връзка с взривовете на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, съобщи днес за ТАСС пресслужбата на прокуратурата. Според съобщението е започнало предварително следствие.

 

 

Прокуратурата е констатирала, че не по-късно от 26 септември в района на датския остров Борнхолм се били извършени умишлени действия за повреждането на газопроводите по дъното но Балтийско море. „Вследствие на тези действия на Руската федерация е нанесена съществена икономическа вреда“, казаха от органа на обвинението.

 

 

 

Компанията „Норд стрийм“ („Nord Stream AG“) съобщи за „безпрецедентни разрушения“ на три места по двата газопровода, една на „Северен поток 2“ и две на „Северен поток 1“. След това шведски сеизмолози съобщиха, че същия ден са регистрирали две експлозии по маршрутите на двата газопровода, които минават по дъното на Балтийско море. Авариите са станали в акваторията на Дания и заради изтеклия през водата в атмосферата природен газ е забранено преминаването на самолети и кораби през зона с радиус пет морски мили (9,26 км).

Източник: БТА

Източник: lenta.ru

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024