Европа

Газът в Европа отново на рекордни цени след спирането на “Северен поток 1”, еврото удари 20-годишно дъно

Газът в Европа отново на рекордни цени след спирането на “Северен поток 1”, еврото удари 20-годишно дъно

gaz
Еврото удари ново 20-годишно дъно, след като Кремъл обяви решението си да спре „Северен поток 1“ и газовата криза на стария континент се влоши значително. Енергийните сътресения нанесоха тежък удар на икономиката в региона и подсилиха страховете за предстоящата зима. Освен срива на еврото обаче заради решението на Кремъл цените на газа удариха нов рекорд.

Единната валута на блока падна с цели 0,7% до 0,988 долара – най-ниското ниво от 2002 г. насам. Европейските акции също се понижиха, като регионалният индекс Stoxx 600 се понижи с 1,4%, германският Dax с 2,6% и френският Cac 40 с 1,8% на сто. Лондонският FTSE 100 се понижи с 0,9 на сто.

 

 

На енергийните пазари холандските газови фючърси на TTF скочиха с повече от една трета до цели 284 евро за мегаватчас, покачвайки се обратно към исторически върхове, достигнати над 340 евро преди малко по-малко от две седмици. Всичко това се случва в момент, в който европейските страни се борят с газовия шантаж на Русия и опита на Кремъл да превърне енергийните доставки в оръжие срещу стария континент на фона на продължаващата война.

 

 

 
Швеция и Финландия се състезаваха през уикенда, за да осигурят правителствено финансиране за компании за комунални услуги, които се борят с рязко повишени изисквания за обезпечение на борсите, предупреждавайки, че без намеса енергийните пазари могат да завладеят и потенциално да застрашат по-широката финансова система.

 

 

 
Енергийният сектор на Обединеното кралство предупреди, че производителите на електричество също може да се нуждаят от правителствена подкрепа, пишат от „Financial Times“.

 

 

Нестабилното начало на седмицата дойде, след като Русия спря за неопределено време потоците на природен газ през газопровода „Северен поток 1“, което допълнително ограничи енергийните доставки в Европа и засили рисковете от рецесия в блока. Руската държавна „Газпром“ оправда спирането с техническа повреда.

 

 

 
Министрите на енергетиката на ЕС ще се съберат на извънредна среща в петък, за да обсъдят мерки за овладяване на спираловидните цени на природния газ.

 

 

Анализатори твърдят, че последните обрати в енергийния сектор ще повишат залозите за онези политици, които се занимават с политиката на Европейската централна банка. Те също трябва да се срещнат тази седмица. Няколко големи инвестиционни банки, включително JPMorgan, Bank of America и Goldman Sachs, заявиха миналата седмица, че очакват централната банка да повиши лихвите с 0,75 процентни пункта, най-голямото увеличение от 1999 г. насам, докато се борят с рекордна инфлация.

 

 

Докато покачването на цените на газа може да влоши ситуацията с инфлацията, то също така помрачава перспективите за икономически растеж.

 

 

Фрог нюз

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024