ИНЦИДЕНТИ

Грозно: Пребиха кандидат-депутат от БСП в столичния кв. „Лозенец“

Грозно: Пребиха кандидат-депутат от БСП в столичния кв. „Лозенец“

78118a2c0b16e4d67a3bb953e06bba37

 

 

Предизборната кампания явно става грозна и отблъскваща, като очевидно всичко е позволено. Кандидатът за депутат от листата на БСП в 23-ти МИР в София Никола Попстоев беше нападнат и пребит през нощта на 9-и септември. Инцидентът се е случил на ул. „Кръстьо Сарафов“ в столичния квартал „Лозенец“. Това съобщиха от БСП.

 

 

 

„След боя, който изядох, нараняванията по мен са възможно най-малко, защото на земята заех така наречената ембрионална поза, както й казваме в медицината“, коментира Никола Попстоев и допълни: „Още снощи дадох показания в 4-то РПУ, а сутринта до 6 часа бях в „Пирогов“, имам епикризи. Надявам се полицията сега да си свърши работата и да открие нападателите ми“.

 

 

Председателят на БСП – София Иван Таков категорично осъди побоя над кандидата за народен представител от 23-ти МИР и го нарече „нападение от омраза“.

 

 

 

„Случилото се снощи не е просто тревожен инцидент“, коментира той и допълни: „Това е знаково събитие за пътя, по който сме тръгнали като общество. Дори не смея да си помисля за аналогиите, които можем да направим с времената преди избухването на Втората световна война. За сигналите които е имало през 1939-1940 година за трагедията, която предстои. За огнищата с прояви на фашизъм, които са припламвали с подобни инциденти.

 

 

За неглижирането им, за безсилието на властите пред тях и невъзможността да бъдат унищожени и изкоренени преди да се превърнат в онова чудовище, което отне животите на близо 85 милиона души през Втората световна война в Европа. Надявам се полицията да подходи много сериозно и отговорно към този инцидент и да си свърши работата. Настоявам тези побойници да бъдат разкрити и да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Няма да оставим този случай без последствия“.

 

 

Никола Попстоев разказа, че вчера първо е присъствал на тържественото честване на Девети септември на Паметника-костница на Съветската армия в „Лозенец“. След това с други младежи от БСП са се отправили към Паметника на Съветската армия.

 

 

„Там искахме просто да охраняваме паметника. Имаше и кордон от полиция, разказа той. – Голяма група от ултра националисти се бяха събрали и създаваха напрежение. Имаше провокации. Не разбрах точно от къде са тези хора. В продължение на 3 часа – от 19,00 до 22,00 – постоянно ни обиждаха, доста нецензурни изрази летяха по наш адрес. Никой от нас обаче не се поддаде и не отвърна. Когато си тръгнахме, полицията ни съпроводи до метростанцията на Софийски университет.

 

 

 

Тъй като живея в долната част на „Лозенец“, хванах метрото за една спирка до стадион „Васил Левски“, а оттам – трамвай. Качих се от първата врата, за да си купя билет и не съм забелязал да ме следят, тъй като не съм очаквал такова нещо. Слязох на площад „Журналист“ – там сигурно има камери и записите може да бъдат прегледани.

 

 

 

Аз живея на две преки по-нагоре. Тръгнах по ул. „Кръстьо Сарафов“. В началото тя е осветена, но след това става тъмна. И когато минах в тъмната част, чух зад гърба ми да се провикват „Сега ще видиш ти!“. Обърнах се и видях, че двама с някаква животинска злоба тичат към мен. В следващия момент усетих удар и паднах на земята.

 

 

 

И започна серия от ритници и удари с юмруци.

 

 

 

Не мисля, че използваха някакви предмети. Сигурно около минута, минута и половина продължи всичко. Опитах да се надигна, те ме оставиха и тръгвайки да бягат ми казаха: „Предай на приятелчетата си, че това ги чака и тях!“. По това съдя, че бяха част от онази група, която ни ругаеше на Паметника на Съветската армия, докато не си тръгнахме от там“.

 

 

След побоя Никола Попстоев успява да стигне до 4-то РПУ, където дава показания. „След това с една патрулка и полицаи се върнахме на мястото на боя, за да го огледаме, разказа още той. – В Районното установих, че ми липсва часовникът. Когато се върнахме на мястото на боя, успях да го намеря. Портфейлът ми беше непокътнат, телефонът не беше взет, следователно не става дума за нападение с цел грабеж. Не разбирам цялата тази омраза от млади хора. Те не бяха на повече от 20-25 години.

 

 

Сащисан съм от случилото се. Ще говоря за това и няма да крия синините и охлузванията. Това ще бъде моето послание срещу омразата, озлоблението, нетолерантността, нетърпимостта, ксенофобията и всички подобни прояви, които са най-прекият път до събуждането на фашизма. Надявам се полицията да си свърши работа и да открие побойниците. За да си получат наказанието. И подобни инциденти, причинени от омраза, никога да не се повтарят“.

 

Лупа бг

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024