Политика

Какво предпочитате: Да сте добре или да не сте добре?

Какво предпочитате: Да сте добре или да не сте добре?

 

slavi_vasilev_3333391423336711546_original

 

 

 

Сега ще Ви кажа най-съществената причина, поради която беше стратегически много важно България да се придържа към неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

 

 

 

Руснаците знаят, че без Европа, САЩ никога няма да могат да влияят в Украйна дългосрочно.

 

 

Средносрочната цел на Кремъл е да постави Европа на колене и начинът да го постигне не е военен, а икономически. Оръжието, което ще използват руснаците, са въглеводородите – газ и петрол. Без тях икономиката в Европа ще забуксува. Ефектът днес е вече видим.

 

 

 

И тук идват националните ни интереси. Ако ние се бяхме придържали към неутрална позиция по подобие на Унгария, не само че бурята, която сега със сигурност ще ни връхлети, можеше да бъде избегната, но и цялото разположение на силите в континента можеше да се промени, тоест Европа да се спаси.

 

 

 

За това защитавам преговори с “Газпром”. Добре че е Радев, който, макар да му е крайно неприятно, е готов да жертва собствения си политически капитал, за да защити националните интереси.

 

 

С това изключение, и много малко други, целият ни управляващ елит се сгъна по отношение на Русия.

 

България има пряка връзка за доставка на руски газ, без транзит чрез трети страни в ЕС, чрез Турски поток (който можеше да бъде Южен поток, но това е друга тема) и можехме да бъдем изключение от политиката на Кремъл към ЕС.

 

 

 

 

Бъдете сигурни, руснаците ще ударят ЕС не заради някаква омраза, а заради безусловната подкрепа, която ЕС дава на САЩ. Това разположение на силите ще се отрази много неблагоприятно на целия ЕС.

 

 

 

Сега да Ви питам. Какво предпочитате? Да сте добре или да не сте добре и макар въпросът да предполага ясен отговор, на практика мнозина, без да се замислят, отговарят – предпочитам да съм зле. Хората вече открито заявяват как няма да се къпят, само и само “Газпром” да го няма “защото е оръжие на Путин”. А липсата на топла вода ще е най-малкото, което ще усетим.

 

 

Обръщам се към всички, които открито заявяват, че са готови на всичко, за да го няма “Газпром”. Нямате никаква представа какво е мизерия, студ и глад. Борите се за една идея – свобода и демокрация, която, слава на Бога, вече е част от живота ни и въжделенията Ви, напъванията Ви, повтаряйки опорките срещу Русия и “Газпром”, всъщност наливат вода в мелницата на силите, които парадоксално могат да ни отнемат точно тези свободи. Тези сили са мизерията, инфлацията, студа. Просто не го виждате.

 

 

Аз също съм за диверсификация, но инфраструктурата в Европа, и в България, не е в състояние да замени руския газ в краткосрочен и средносрочен план.

 

 

 

Ще продължа да защитавам тази теза, както го направих в ефира по-долу, за да могат да чуят и разберат колкото се може повече хора, че нещата не седят така, както “готовите да спрат да се къпят” си ги мислят.

 

 

СЛАВИ ВАСИЛЕВ

Линк към разговора в ефира на БНТ: https://bit.ly/3R2qfUY

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024