Здраве

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

Експерти говорят за здравната реформа и състоянието на болниците

Д-р Александър Симидчиев от ДБ и проф. Георги Михайлов от „БСП за България” с коментари в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Реформата започна да става мръсна дума. Едно клише. Това, което върви, е електронизацията на здравеопазването. Има много въпроси около електронните рецепти. Трябва да се прецени до каква степен те могат да се съвместяват с хартиените”, смята д-р Михайлов.

„Нямаме еднаква картина по отношение на болничната и доболничната помощ. Ключовите неща, които трябва да се направят в здравеопазването, са три. Първото е да имаме ясни правила, които да се следват. Второто е да контролираме с цифрови данни какво се случва на всяко едно ниво. И третото е обилно да комуникираме това, което правим”, каза д-р Симидчиев.

Проучване: Пациентите имат лесен достъп до болница, но ги притесняват цените

Според д-р Михайлов е необходима промяна в системата на финансиране и управление в здравеопазването. „Положението с кадрите е трагично. 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необходими спешни промени”, подчерта медикът.

Мнението на д-р Симидчиев е, че трябва да има финансиране на профилактична и превантивна дейност, което да е осигурено от държавата. „Трябва да има осигурително финансиране от НЗОК за хронични заболявания, както и застрахователно финансиране за случаи извън тези, които се покриват от Касата. По този начин ще имаме пълноценно публично, прозрачно и много ефективно финансиране”, коментира той.

„Има тежки лобистки и огромни финансови интереси. НЗОК в момента има само два механизма за контрол на болничните заведения. На практика това е въртележка на пари. Никъде по света не се плаща за оборот. Това не са ресторанти, бензиностанции, дюкяни. Плаща се за качествена дейност. Това е решението”, каза д-р Михайлов.

Д-р Симидчиев допълни, че контролът е изключително важен. „В момента контролният орган е Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. А Министерството на здравеопазването е принципал на всички държавни болници. Контролът трябва да стане ефективен“, подчерта медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023