Политика

Орбан ще пита унгарците дали одобряват санкциите срещу Русия

Орбан ще пита унгарците дали одобряват санкциите срещу Русия

 

орбан-1

 

 

Министър-председателят на Унгария обяви плановете си да проведе „национални консултации“, за да разбере мнението на съгражданите си за санкциите срещу Русия, предава ТАСС, позовавайки се на Magyar Nemzet.

 

 

 

„Санкциите [срещу Русия] бяха въведени по недемократичен начин, защото това беше решение на бюрократите в Брюксел, за което европейските хора плащат. <…> Трябва да знаем мнението на хората. <. ..> За първи път в Европа, в Унгария, ще поискаме мнението за санкциите <…> Ще стартират национални консултации, в рамките на които унгарският народ ще може да изрази мнението си дали ги подкрепя и дали са за въвеждането на нови“, подчерта Орбан.

 

 

 

Той също така посочи, че отмяната на икономическите мерки  срещу Русия заради нахлуването й в Украйна е условие за възстановяването на европейската икономика, предава Reuters. „Ако санкциите срещу Русия бъдат отменени, европейската икономика ще може да възстанови силата си“, заяви унгарският министър-председател.

 

 

 

По думите на Орбан пред парламента в понеделник, Будапеща трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна.

 

 

 

Той заяви още, че санкциите на ЕС са имали „обратен ефект“ и не е изненада, че правителствата в Европа падат, визирайки изборите в Италия в неделя, където Джорджия Мелони изглежда ще стане първата жена министър-председател на Италия начело на нейното най-дясно правителство от Втората световна война насам.

 

 

 

 

В изказването си пред парламента, унгарският лидер не пропусна и темата за споровете между Будапеща и Европейския съюз във връзка с върховенството на закона. Ако Брюксел не даде на Унгария дължимите й средства, тя ще получи необходимата сума от други източници, преговорите вече са започнали, предупреди Орбан.

 

 

 

„Ако брюкселските бюрократи продължават да не дават парите, които се дължат на Унгария, тогава ще получим това, от което се нуждаем, от други финансови източници. Вече започнахме преговори за това с Европейския съюз и другите ни международни партньори“, заяви той.

 

 

 

По-рано Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да въведе механизъм за обвързване с условия в бюджета на ЕС за Унгария. Това би означавало замразяване на около 7,5 милиарда евро финансиране от ЕС за Будапеща. Това е първият подобен случай в историята на ЕС, откакто преди две години беше създаден механизмът за обвързване с условия за защита на бюджета на общността от корупция.

 

 

 

Сега Съветът на ЕС разполага с месец, за да реши с квалифицирано мнозинство дали да предприеме подобни действия. В изключителни случаи този срок може да бъде удължен с максимум два месеца.

 

 

Фокус

 

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024