Европа

От ЕК обявиха за цинизъм решението на „Газпром“ да спре за неопределено време „Северен поток 1“

От ЕК обявиха за цинизъм решението на „Газпром“ да спре за неопределено време „Северен поток 1“

 

ot-ek-obaviha-za-cinizam-reshenieto-na-gazprom-da-spre-za-neopredeleno-vreme-severen-potok-1-1

 

 

Ерик Мамер от пресслужбата на Европейската комисия обяви, че решението на „Газпром“ да не възобновява експлоатацията на „Северен поток 1“ поради неизправност е „цинизъм“.

 

 

Той бе категоричен, че действията на руската компанията само потвърждават, че Руската федерация не е надежден доставчик на газ. Въпреки че Европа многократно показа същото, като наложи санкции и спря вече почти готовия за експлоатация „Северен поток 2“.

 

 

За да разясни какво точно има предвид, когато говори за цинизъм, Мамер обясни: Руската федерация предпочита да изгаря газа, вместо да изпълни договорените си задължения към Европейския съюз.

 

 

По-рано през деня стана известно, че „Газпром“ е получил предупреждение от „Ростехнадзор“, че в единствения му работещ двигател, ключов за газопровода „Северен поток“, е в неизправност и при него са регистрирани течове. Ето защо той по никакъв начин не може да възстанови газоподаването, докато проблемите не бъдат отстранени.

 

 

 

Но най-вероятно от Европейската комисия не вярват на обяснението на „Газпром“ и си обясняват решението на дружеството с факта, че до Европейската комисия бяха изпратени искания да въведе таван на цените на руския газ, доставян в Европа. .

 

 

 

Припомняме, че се очакваше доставките на руски газ за Европа през „Северен поток 1“ да бъдат възобновени на 3 септември 2022 г. с 20% от планирания капацитет, като това трябваше да стане след приключване на планирания ремонт на газопровода.

 

 

Факти бг

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024