Политика

Още нагоре! КЕВР реши: Цената на газа скача с почти 19% от 1 септември

Още нагоре! КЕВР реши: Цената на газа скача с почти 19% от 1 септември

 

kevr-reshi-tsenata-gaza-skacha-pochti-19-737

 

Ново поскъпване на природния газ. На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране реши – цената става 353,21 лв. за мегават час и влиза в сила от 1 септември. Това означава, че поскъпването е с близо 19%.

По-рано „Булгаргаз“ поиска синьото гориво да поскъпне с 353, 63 лв./MWh. Корекцията на цената е минимална.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. ; Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/; Количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД.

В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г.

Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на
природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна, предаде Дарик. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент, обясняват от КЕВР.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024