Политика

Пендаровски: Няма опасност да станем българи

Пендаровски: Няма опасност да станем българи

 

phpbxpn5y_559x345

 

 

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне в София на 1 октомври за откриването на интерконектора между България и Гърция, на което са поканени и други президенти и премиери от региона, и това ще е доказателство, че на Република Северна Македония трябва да се гледа като на добри съседи, които си помагат дори в беда, стана ясно от интервю на Пендаровски за ТВ 24.

 

 

По темата за предоставяне на електроенергия на Република Северна Македония на по-ниски цени той е провел четири телефонни разговора с българския президент Румен Радев и до този момент служебното правителство е кооперативно, посочи Пендаровски.

 

 

 

По думите му в Република Северна Македония би могъл да се проведе референдум и той самият би гласувал за въпрос „Дали сте за или против влизане в ЕС”, но определи предложението на ВМРО-ДПМНЕ за въпрос, свързан с прекратяване на действието на Закона за ратификация на Договора за приятелство и добросъседство с България, като „мъгляв” вариант.

 

 

„Само македонците с разклатено самочувствие се страхуват от българизацията или твърдят, че това ще се случи. Обидно е да се твърди, че чрез протокол, чрез договор, чрез механизми на европейска интеграция ще станем българи. Този дух на уж българизация е измислен от опозицията, за да плаши македонския народ. Няма основания за страх от това, няма опасност да станем българи чрез европреговорите”, каза Пендаровски.

 

 

 

 

По отношение на развилия се в Северна Македония дебат за това дали председателят на парламента Талат Джафери е реагирал правилно, отхвърляйки като противоречаща на Конституцията идеята на ВМРО-ДПМНЕ за референдум, Пендаровски заяви, че конституцията е по-силна от всеки закон, включително и от закона за референдумите и гражданските инициативи.

„Конституцията гласи, че международно ратифициран договор не може да се променя със закон. Договорът с България е ратифициран в парламента и законът, с който този договор е валиден, не може да бъде отменен с референдум”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

 

 

 

„Включването на българите в преамбюла на конституцията директно ще потвърди, че съществува македонска нация, народ и език. Това директно ще отхвърли твърденията, за „един народ в две държави”, заяви Пендаровски, уточнявайки, че промяната на конституцията трябва да бъде политически приоритет на правителството в следващите месеци, но страната трябва да се съсредоточи в областта на върховенството на закона и борба с корупцията.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024