СВЯТ

Саботаж с подводничарска атака и експлозии по двата газопровода „Северен поток“! (ВИДЕО)

Саботаж с подводничарска атака и експлозии по двата газопровода „Северен поток“! (ВИДЕО)

 

 

1010x570

 

 

 

Във водите на Дания край остров Борнхолм има аварийна ситуация с голямо изтичане на газ. Това е т.нар. изключителна икономическа зона на страната в нейните териториални води. Стана ясно, че спадът на налягането е регистриран и в двете тръби на „Северен поток“. Нормалното налягане е 105 бара, но сега то е само 7 бара, което е по-малко от 10% от нормата.

 

Около зоните на изтичане са установени петмилни зони на изключване за корабоплаване, но се предполага, че всички места на изтичане се намират в международни води. Около изключителната икономическа зона на Дания, но не и в нея.

 

Кадър над повредения участък от газопровода

„Северен поток“ е експортен газопровод от Русия за Европа през Балтийско море, който свързва руските доставчици и европейските потребители, заобикаляйки транзитни държави като Беларус, Украйна и Полша. Тръбопроводът е проектиран така, че да отговаря на всички стандарти за безопасност, но според експертите е възможно да е използвано специално подводно оборудване за повреждането му.

Цената на газа

Пазарът реагира светкавично на новината за намаляването на налягането в газопровода „Северен поток“: по данни на лондонската борса ICE във вторник цените на природния газ в Европа се повишиха с 3 % за няколко минути. И това въпреки факта, че средната месечна цена в Европа се повишава за четвърти пореден месец. Докато през май цената беше 1080 USD за 1000 куб. м, през юни тя беше със 100 USD по-висока, през юли вече беше 1800 USD, а през август – 2450 USD. На 26 август беше регистрирана рекордна цена от 3 507 долара за хиляда кубически метра, предизвикана от съобщението, че „Северен поток“ ще бъде спрян за три дни поради планирана профилактика.

Спирането на „Северен поток“ лишава Европа от до 33 милиона кубически метра газ на ден или около един милиард кубически метра на месец. Според метеоролозите септември 2022 г. може да се окаже най-студеният септември в Европа от девет години насам. Температурите в Европа ще бъдат с повече от два градуса по-ниски от средните за предходната година, а зимните температури може да паднат с пет до седем градуса под средните за годината. Междувременно средното ниво на газовите запаси в Европа достигна минималната цел от 80 %.

Европа не знае много

Експертите посочват, че ремонтът на газопроводите може да отнеме неопределен период от време. Ситуацията се усложнява от факта, че поради санкциите Русия няма да може да ремонтира тръбите на „Северен поток“ в кратки срокове: първо трябва да се увери, че цялото оборудване е в изправност и е сертифицирано по всички правила. Според Алексей Гривач, заместник-ръководител на Фонда за национална енергийна сигурност, мащабът на разрушаването на трите нишки на „Северен поток“ е такъв, че почти сигурно не е без „добри хора“.

„Ако повредата на една тръбна връзка може да е инцидент поради дефект или някакво случайно въздействие, то на три е знак за нечия зла воля.“ Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност

Все още никой не е поел отговорност за повредата на тръбопровода, но е ясно, и то не само за руската страна, че става дума за саботаж. Журналисти от германския вестник Der Tagesspiegel, позовавайки се на свои източници, заявиха, че повредата очевидно е била причинена злонамерено и една от целите на това действие може да е била да се спрат изцяло доставките на въглеводороди от Русия за Европа.

„Не можем да си представим възможност това да не е преднамерен саботаж. Всичко говори срещу шанса да има съвпадение“, казва Der Tagesspiegel.

И това очевидно не е дребна неприятност от рода на „отвинтена гайка“, а планирана операция с участието на водолази и подводници. Средната дълбочина на морето, по което минават тръбите на „Северен поток“, е 50 м (максималната дълбочина е 200 м, а минималната – 5 м). За подводниците дълбочините от 200 м са обичайни. Засега някои експерти посочват, че САЩ са замесени в саботажа, но това са само спекулации.

„Северен поток 1“ се експлоатира вече повече от десетилетие без нито една авария. И тук има два газопровода – NSP-1 и NSP-2. Случаен ли е инцидентът? Не съм сигурен, защото знам, че САЩ направиха всичко възможно да попречат на Европа да купува руски газ. Но Европа осъществи сделката чрез частни компании по формулата „газ срещу рубли“. Алексей Леонков, военен експерт

Да се обмисли и организира подобен саботаж за два дни е нереалистично: за целта са необходими средства за гмуркане под вода, специална подводница с нисък шум и познаване на фарватера. Това означава, че планирането на операцията вероятно е отнело много време. Говорейки за инцидента със „Северен поток“, е необходимо да припомним един странен епизод, който не е пряко свързан с газопровода по дъното на Балтийско море, но е локализиран там: загубата на десет тона секретен „разузнавателен кабел“ на системата за звуково наблюдение SOSUS, която се контролира от НАТО.

Според военния експерт Алексей Леонков малко преди инцидента, през август и септември тази година, в Балтийско море са се появили американските десантни кораби Guston Hall (LSD 44), Arlington (LPD 24) и Kearsarge (LHD 3).

SEAL Delivery Vehicle

 

Безпилотен подводен апарат с голяма вместимост

„При желание (а защо не?) на борда на тези кораби може да бъде разположен SEAL Delivery Vehicle – пилотиран автомобил за доставка на специални сили – или LDUUV (безпилотен подводен апарат с голяма вместимост). Между другото, американците много държат на такива подводници, които произвеждат в огромни количества за SEALs.“ Алексей Леонков, военен експерт

Експериментите с подводниците Mk 8 и Mk 11 за доставка на специалните сили на ВМС накараха САЩ да добавят към миниподводниците манипулатори в допълнение към десантното отделение, от които екипажът се нуждае „в случай на непредвидени задачи от особена важност“. В един от манипулаторите е поставен блок с термитен заряд – взривно вещество с температура на горене 2500 градуса, активно във вода.

Има няколко начина за пробиване на тръбопровод, казва Леонков. Например, за да се понижи налягането в тръбата, е достатъчно да се постави оформен заряд с ниска мощност. Три заряда – три дупки – три тръбни връзки извън строя. Както се казва, перфектният план е надежден като швейцарски часовник.

Експертът отбелязва, че този инцидент не е първият. Например през 2018 г. в отсека за екипажа на „Союз-МС 09“ на МКС е имало понижаване на налягането поради пробиване на дупка. Инцидентът е потушен, но дълго време се говори за американско участие и следите от него остават и до днес.

„Северен поток“ на картата

Заслужава да се отбележи, че саботажът е извършен непосредствено след началото на социалните протести в Германия. На 25 септември около три хиляди души излязоха на митинг в северната част на Германия, за да поискат пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“, който е завършен, но умишлено не е пуснат заради позицията на някои западни държави, особено на САЩ. Демонстрантите се събраха в община Лубмин, където тръбопроводът достига до Германия. На 26 септември и трите тръбни връзки се пробиха едновременно на голяма дълбочина, което направи невъзможно тръбопроводът да бъде ремонтиран възможно най-бързо.

Митинг в Северна Германия. Снимка © Getty Images / Jens Büttner / picture alliance

Ако оставим емоциите настрана, е възможно да определим чрез елиминиране, кои имат изгода от инцидента. Това е не само прекият извършител, но и този, който има интерес от газов хаос. Експертите отбелязват, че Русия не е имала никаква причина, преди всичко икономическа, да разруши „Северен поток“, тъй като пускането на NSP2 би било както политическа, така и икономическа победа за страната.

Първоначално германските власти подкрепиха изграждането на NSP2, след това забавиха сертифицирането му под натиска на САЩ, но в крайна сметка обещаха, че няма да се бъркат на Русия. Финландия също изрази съгласие. Дания, която е един от основните съюзници на САЩ в региона, се противопоставя привидно, но в крайна сметка одобрява проекта.

След референдумите в ЛНР и ДНР германските власти преустановиха сертифицирането на „Северен поток 2“, за да преразгледат ситуацията, превръщайки един икономически проект в политически. Бившият ръководител на Асоциацията на европейските предприятия Франк Шауф почти веднага нарече отказа от внос на руски газ „икономическо самоубийство“.

„Ние, европейците, не можем да се откажем от руския газ, защото това би било икономическо самоубийство. Затова САЩ имат много малко възможности да повлияят на европейците по този въпрос“, каза Шауф.

Така че спирането на сертификацията на NSP2 е символичен жест, защото „даването на зелена светлина“ на Русия по отношение на газа означава косвено да се подкрепят и резултатите от референдумите. Сертифицирането най-вероятно щеше да бъде завършено веднага след като вълнението утихне.

Срещу NSP2 се обявиха предимно Украйна и Полша. Те бяха подкрепени от Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Словакия, Румъния, Литва и Хърватия. Те нарекоха NSP2 „риск за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа“. В Швеция до 2018 г. някои депутати протестираха срещу NSP2, но те бяха предимно от коалицията на Зелените.

Само няколко държави открито се противопоставят на доставките на газ от Русия за Европа. На първо място САЩ и Полша. В края на август полският президент Анджей Дуда призова за демонтиране на „Северен поток 2“ заради специалната операция на Русия в Украйна.

В началото на август тази година, след разговори с германския канцлер Олаф Шолц, Байдън заяви, че ако Русия продължи с операцията в Украйна, „Америка може да го направи“.

 

„Няма да има „Северен поток 2″, ще го спрем“, заяви Джо Байдън по време на пресконференция. Думите не могат да бъдат извадени от контекста, но американската страна вероятно ще ги интерпретира така, че „просто Русия се разпада през цялото време“.

 

 

Източник: life.ru

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024