Бедствия

Ужасът е пълен: Втора приливна вълна издави още села в Карловско, хора са откъснати от света

Ужасът е пълен: Втора приливна вълна издави още села в Карловско, хора са откъснати от света

 

ezgif-4-70e7805ed8

 

 

 

100 къщи са наводнени до момента в карловското село Каравелово. Положението при нас е ужасно, страшно е, реката става все по-пълноводна, селото е откъснато на две, коментира пред БЛИЦ кметът Славка Червенкова. От около 20 къщи се евакуират бедстващи хора. Има издавени животни. Наводнени са улици, пътят между селата Московец и Богдан е паднал.

 

 

Пътят между селата Слатина и Роэино е под вода и е непроходим. Хората в селата от западната част на община Карлово, които са наводнени, казват, че никога не се е случвало такова нещо.

От Балкана е слязла много вода, наноси, дървета и пясък. От 7 часа пожарникари са по населените места, военните и Гражданска защита също помагат. Евакуират с лодки бедстващи хора.

 

 

 

Силен порой се е  излял и над Сопот, съобщи кметът Деян Дойнов. Наводнени са улици, разрушени са настилки, но положението там не е чак толкова трагично. В момента експерти и кметът са на оглед в кварталите, за да констатират щетите.

Дойнов каза още, че в следствие на пороя и заради некачествено направената преди години канализация са се отворили две огромни дупки на пътя.

 

 

 

ВМЗ Сопот също е пострадало. Заради обилния дъжд системите за отичане на вода не могат да смогнат. Наводнени са цехове и други помещения. Спрян е токът. Оръжейницата временно спря работа.

 

 

 

По непотвърдена информация наводненията са взели първа жертва – възрастна жена е починала след придошла втора приливна вълна, съобщи БНТ.

 

 

 

Пороен дъжд удави и пловдивското село Браниполе. Улиците там са се превърнали в реки, водата вече влиза в дворовете

 

 

 

Потопът е станал само в рамките на час. Хората твърдят, че част от шахтите са запушени и не могат да поемат насъбралата се вода. Така тя се насочва към къщите.

Хората от селото се опитват с подръчни материали да предотвратят навлизането на водата. Някои правят прегради с тухли, други с пясък, трети използват струпаните дърва за огрев.

 

 

Заради усложнената метеорологична обстановка, затворен за движение е проходът Троян-Кърнаре. Като възможност за леките автомобили е преминаването през прохода Шипка, а за товарните – през Хаинбоаз.

 

 

 

Вертолет тръгна и вече наближава бедстващите села в Карловска община. Той ще помогне да бъдат извадени бедстващи хора от Каравелово и Богдан, а също така и на един 50-годишен бедстващ мъж, който от тази нощ е евакуиран на втория етаж на къщата си в Столетово. 

 

 

 

Освен местни хора, в Богдан са заседнали и журналистически екипи, които не могат да бъдат евакуирани към момента. В Столетово продължава да вали пороен дъжд, но на другите места е спряло. По поречието на р. Стряма са разположени доброволци. Кметовете наблюдават коритата на реките. Водите на р. Стряма са огромни.

 

 

 

Появи се информация за починала в община Богдан, но тя беше категорично отречена от местните власти и от пожарната.

 

 

 

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените Карловски села. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села – Каравелово.

 

 

 

По думите му на практика цялата полицията и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. Има застрашени хора, но за момента не са с пряка опасност за живота. Дали сме указания да се качат нависоко и да изчакат силите от съседни области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, включително и от Столична община.

 

 

 

Николов посочи, че на практика в момента село Богдан е откъснато, тъй като поне четири моста са разрушени. Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с допълнителна информация, каза още той.

 

 

 

Всеки един сигнал се отработва и се отзоваваме там, където можем да стигнем, добави директорът на ГДПБЗН.

Към момента отново започна да вали проливен дъжд в региона. До края на деня очакваме стабилизиране на времето и спиране на валежите, допълни Николов.

 

 

 

Заради обилните валежи е обявено частично бедствено положение в Карловско. Има наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

 

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023