Русия

Русия заплаши Мъск, че може да му събори сателитите Starlink

Русия заплаши Мъск, че може да му събори сателитите Starlink

1010x570

 

 

Сателитната комуникационна система Starlink на Илон Мъск над Украйна може да се превърне в легална военна мишена на руските въоръжени сили. Това заяви Министерството на външните работи на Руската Федерация в изявление на заместник-началника на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на МВнР Константин Воронцов.

 

 

 

Според Воронцов Starlink щели да попаднат в мушката на руското оръжие, ако „украинската армия продължи да използва търговските сателити за военни цели“.

 

 

 

Руските власти са раздразнени от спътниковото съзвездие Starlink, което участва в предаването на разузнавателни данни от САЩ в Украйна и осигурява на въоръжените сили на Украйна затворени комуникации.

 

 

 

Както отбеляза руският делови интернет портал BFM, на 22 октомври Русия е започнала да извежда в орбита собствени аналози на американските сателитни комуникационни система Starlink и OneWeb, обединени от комуникационната система „Сфера“. Засега има само един изстрелян спътник – Скиф-Д и това е първият руски сателит, който работи на височина от около 8000 километра. Устройството е експериментално, в бъдеще се планира извеждането на още 599 от същите спътници в орбита.

 

 

 

 

„Роскосмос“ предвижда да направи интернета достъпен във всички слабонаселени райони на Русия, където няма изградени наземни линии. В орбита бяха изведени и руските сателити Гонец-М. Те са проектирани да предават данни и да предоставят мобилни сателитни комуникационни услуги на мобилни и фиксирани абонати навсякъде по света.

 

 

 

Успоредно с руските заплахи Китай симулира система за унищожаване на цялото съзвездие Starlink с един ядрен удар . Според китайски учени за това е необходимо да се взриви ядрена бойна глава с мощност 10 мегатона на дадена височина – около 80 километра над Земята. Изборът на тази височина се дължи на факта, че там все още има въздух, което ще допринесе за образуването на радиоактивен облак. При правилно планиране радиоактивният облак ще улови сателитите Starlink и ще ги дезактивира, без да навреди на други космически кораби.

 

 

 
Източник: kaldata.com

Русия

More in Русия

kremal-reagira-ako-zapadat-dostavi-na-kiev-tejki-tankove-tova-shte-e-zle-za-ukraina-2

Кремъл за военната среща в Рамщайн: Ако Западът достави на Киев тежки танкове, това ще е зле за Украйна

януари 20, 2023
vladimir-putin-pobedata-ni-nad-ukraina-e-neizbejna-1

Путин: Победата ни над Украйна е неизбежна, нямам съмнения в това

януари 18, 2023
rusia-proizvede-parvite-si-adreni-boini-glavi-za-poseidon-1

Русия произведе първите ядрени бойни глави за торпедото „Посейдон“ – „Оръжието на Апокалипсиса“

януари 16, 2023
путин - нов

Путин коментира ситуацията в 4-те новоприсъединени области и какви са ресурсите на Москва

януари 11, 2023
rusia-zaplashi-germania-1

Русия заплаши Германия с конфискация на активи в отговор на нейна закана

януари 5, 2023
324145498_3548539632136660_5478316203656864721_n

Путин изпрати към Атлантика фрегатата „Адмирал Горшков“, въоръжена с „Циркон“ и „Калибър“

януари 4, 2023