СВЯТ

САЩ призна: Да, властта в Украйна нареди да убият Даря Дугина!

САЩ призна: Да, властта в Украйна нареди да убият Даря Дугина!

 

0e5fabf8e8ed66058d4a1939ccedccbc

 

Американските спецслужби смятат, че убийството на Даря Дугина, дъщеря на близкия до Путин философ Александър Дугин, е било санкционирано от високопоставени членове на украинското правителство, пише сензационно в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на източници от американската администрация.

 

 

Те твърдят, че Вашингтон по никакъв начин не е участвал в подготовката на това убийство, включително не е предоставял на Киев разузнавателни данни. Освен това властите в САЩ дори не са знаели предварително за тази операция, а ако са знаели, са щели да бъдат против нейното провеждане, твърдят източниците. Те не разкриват конкретно кои са хората от украинското правителство, за които смятат, че са санкционирали убийството, нито кой е извършил нападението и дали всичко това е било одобрено от президента Володимир Зеленски.

 

 

 

Пентагонът и разузнавателните агенции са споделяли с Киев конфиденциална информация за ситуацията с войната, помагайки на украинците да атакуват руски командни пунктове, линии на снабдяване и други ключови цели. Но украинските власти не винаги са съобщавали на САЩ какво точно планират да направят.

 

 

Съединените щати са настоявали Украйна да споделя повече за своите намерения. В началото на войната Вашингтон е признавал, че знае повече за военните планове на Русия, отколкото на Киев, пише „Ню Йорк таймс“.

 

 

В администрацията на Джо Байдън са притеснени, че подобни атаки, макар и с огромно символично значение, не оказват пряко влияние на бойните действия и могат да провокират руските войнни към ответни покушения срещу високопоставени украински представители, допълва „Ню Йорк таймс“. Източниците на вестника отбелязват, че след убийството на Дугина САЩ са заявили на Киев, че осъждат това деяние.

 

 

Украйна многократно отрече да е замесена в покушението срещу Дугина. Това заяви и президентът Володимир Зеленски. Неговият съветник Михаил Подоляк също казва пред „Ню Йорк таймс“, че украинското правителство не е съпричастно към убийството на Дугина и обяснява защо: „Още веднъж ще подчертая, че всяко убийство по време на война в една или друга страна трябва да има някакво практическо значение. То трябва да отстрани някаква конкретна цел, тактическа или стратегическа.

 

 

 

Някой като Дугина не представлява тактическа или стратегическа цел за Украйна. Ние имаме други цели на украинска територия, имам предвид колаборационисти и представители на руското командване, които могат да представляват ценност за представителите на нашите спецслужби, работещи по това направление, но точно Дугина не е това“.

 

 

 

Даря Дугина загина на 20 август при бомбен атентат срещу колата ѝ, за който Москва обвини украинското разузнаване. Според ФСБ извършител на атентата украинска гражданка, която пристигнала в Москва с 12-годишната си дъщеря и след убийството веднага е заминала в Естония.

 

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
big_4628

Кремъл с първа реакция след решението на Байдън да се оттегли от президентската битка

юли 21, 2024
Image_18469578_40_0

Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом

юли 21, 2024
байдъъън

Байдън непреклонен: Връщам се в надпреварата! 33-ма демократи от Конгреса: Оттегли се!

юли 20, 2024
Image_18458167_40_0

Американски медии: Семейството на Байдън се събра, за да обсъди оттеглянето му

юли 19, 2024