Анализи

Шокиращи твърдения от „Дойче веле“ за ген. Суровикин, който пое руското командване за войната в Украйна. А дали пък не е точно той правилният човек?

Шокиращи твърдения от „Дойче веле“ за ген. Суровикин, който пое руското командване за войната в Украйна. А дали пък не е точно той правилният човек?

 

ezgif-3-798261a9f1

 

 

„Касапин“, „канибал“, „генерал на Армагедона“ – така наричат 56-годишния армейски генерал Сергей Суровикин, който е новият командващ на руските войски в Украйна, пише „Дойче Веле“.

 

НО ЩОМ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ГО КАЗВА, РЕВЕ НА УМРЯЛО И ГО ПРЕДСТАВЯ КАТО НАЙ-ЧЕРНИЯ СРЕД ЧЕРНИТЕ, ЗНАЧИ ТОВА Е ПРАВИЛНИЯТ ЧОВЕК…. ЧЕТЕТЕ:

 

Какво се знае за този човек? Детайли от биографията му:

 

 

„Касапин“, „канибал“, „генерал на Армагедона“ – така наричат в социалните мрежи 56-годишния армейски генерал Сергей Суровикин, който е новият главнокомандващ на руските войски в Украйна. Суровикин на два пъти е ръководил руските войски във войната в Сирия – през 2017 и през 2019 година. А след руската инвазия в Украйна командва войските на южния фронт.

Защо точно Суровикин?

 

 

Назначаването му за командващ на руските сили в Украйна се вписва в избраната от Путин стратегия на ескалацията, казва Маргарете Клайн от берлинската фондация „Наука и политика“.

 

 

 

„Идеята е да се окаже психически натиск, Украйна да се деморализира и по този начин да се възпре нейното контранастъпление“, казва още експертката. Според нея руската армия под командването на Суровикин ще нанася значително повече удари по цивилни цели.

 

 

„Герой на Русия“

 

 

 

Според преценките на правозащитни организации Суровикин е отговорен за военни престъпления и за тероризиране на цивилни граждани в Сирия.

 

 

По данни на „Хюман Райтс Уоч“ под негово ръководство са бомбардирани болници в провинция Идлиб – макар да е било известно, че там са се намирали много деца. Твърди се също, че Суровикин най-малкото е одобрил, ако не и наредил, химически атаки срещу цивилни хора в Сирия.

 

 

 

Правозащитниците смятат още, че Суровикин е отговорен и за бомбардировките на сирийския град Алепо, който през 2016 година бе почти напълно разрушен от руските военновъздушни сили.

 

 

 

За ролята му в Сирия през 2017 Путин присъжда на Суровикин званието „Герой на Русия“. През същата година генералът е назначен за главнокомандващ на въздушно-космическите сили на страната. За първи път в историята на този пост застава човек без опит в авиацията.

 

 

 

Още детайли от биографията на Суровикин

 

 

 

Сергей Суровикин е роден в Новосибирск. Завършва със златен медал висшето военно училище в Омск. През 1991 година, по време на Августовския пуч, под негово командване се стига до смъртта на трима демонстранти, в резултат от което Суровикин е обект на разследване в продължение на повече от шест месеца.

 

 

 

Пред прокуратурата Суровикин отрича да е виновен и твърди, че само е изпълнявал заповеди. В крайна сметка той не просто е освободен, но и, според съобщения в руските медии, е повишен по заповед на президента Елцин.

 

 

В тази връзка западни експерти коментират, че готовността на Суровикин да изпълнява стриктно всякакви заповеди е неутрализирала всички въпроси, свързани с противоречивата му биография.

 

 

 

Прочут със своята „безгранична жестокост“

 

 

 

Впоследствие Суровикин прави успешна кариера в руската армия, като участва и във втората чеченска война. В доклад на американския военен мозъчен тръст „Jamestown Foundation“ се казва, че Суровикин е прочут в руската армия със своята „безгранична жестокост“.

 

 

 

В доклада се твърди още, че той многократно е бил обвиняван във физическо насилие над подчинените си.

 

 

 

През март 2004 г. подполковник Виктор Цибизов се оплаква в прокуратурата, че е бил пребит от командира на дивизията генерал-майор Сергей Суровикин, защото на парламентарните избори бил гласувал „за неправилния кандидат“. Доказателства за вината на Суровикин така и не са открити.

 

 

Според съобщения в руските медии през 2004 г. полковник Андрей Щакал се застрелял в кабинета на Суровикин след разгорещен спор с командира си. И този път не са открити доказателства за вината на Суровикин.

 

 

 

„В продължение на повече от 30 години кариерата на Суровикин е белязана от обвинения в корупция и жестокост“, пише британският „Гардиън“, позовавайки се на данни от разузнаването.

 

 

Наред с други неща, през 1995 г. той получава условна присъда за съучастие в трафик на оръжие, но по-късно обвинението и присъдата са свалени.

 

 

 

Какво очакват експертите

 

 

Какво да очакваме от Суровикин като командващ на руските сили в Украйна? Ще приложи ли същата военна тактика като в Сирия? Генералът явно се ползва с по-голямо доверие от своите предшественици, коментира Герхард Мангот, експерт за Русия и Източна Европа.

 

 

„Той обаче не може да промени из основи ситуацията, при която руската армия вече е принудена да се отбранява“, казва експертът и добавя, че предвид съществуващите проблеми не може да се очаква Суровикин да постигне преломен момент във войната.

 

 

 

На сходно мнение са и анализаторите от Американския институт за изследване на войната. „Назначаването на Суровикин няма да доведе до по-нататъшно „сириизиране“ на руските операции в Украйна, тъй като бойните действия там са коренно различни от тези в Сирия“, посочват те.

 

 

 

Затова методите, използвани от Суровикин в Сирия, няма как да проработят, смятат американските анализатори. А според германската експертка Маргарете Клайн успехът на Суровикин като командващ руските части в Украйна зависи най-вече от това дали ще успее да подобри координацията в руските въоръжени сили.

Анализи

More in Анализи

na-lov-za-putin-zapadat-razchita-na-oligarsite-slujitelite-po-sigurnostta-i-mafiata-video-4

На лов за Путин: Западът разчита на олигарсите, служителите по сигурността и мафията (ВИДЕО)

декември 27, 2022
166696557195520

Сложи ли Мъск край на либералната цензура преди междинните избори в САЩ?

октомври 28, 2022
1010x570 (2)

The Economist: Докато Европа изпада в рецесия, Русия се измъква от нея

октомври 13, 2022
pomosht-nama-da-ima-1

Помощ няма да има! САЩ се отказаха от увеличаване производството на газ за Европа

септември 22, 2022
рубли

Защо Западът не успя да срине руската икономика

септември 11, 2022
дъно1653804247

Украйна без дъно: Западът наводни Киев с пари и оръжия, но се краде повече, отколкото стига до фронта

юни 27, 2022