Политика

Безапелационно от „Газпром“: Спираме доставките на газ, ако Европа наложи таван на цените

Безапелационно от „Газпром“: Спираме доставките на газ, ако Европа наложи таван на цените

1010x570 (1)

 

 

 

Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия и ще доведе до прекратяване на доставките. Това заяви в неделя шефът на руския енергиен гигант „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от агенция „Спутник“.

„Ние се ръководим от подписаните договори. Разбира се, подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, което ще доведе до прекратяване на доставките“, каза Милер пред руската телевизия „Россия 1“.

 

 

 

На 6 октомври Европейският съюз въведе осми пакет от санкции срещу Москва, който, наред с други неща, определя рамка за ограничаване на цената на внесения по море руски петрол на ниво, координирано от съюзниците от Г-7. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за рафинираните петролни продукти. Някои страни от ЕС, включително Унгария, бяха изключени от подобни мерки, тъй като внасят руски петрол по тръбопроводи.

 

 

 

В края на септември министрите на енергетиката на 15 страни от ЕС изпратиха съвместен призив до Европейската комисия, в който се обявиха за въвеждане на таван на цените за целия внос на газ в ЕС, независимо от неговия произход, с цел ограничаване на поскъпването на енергията. Окончателно решение за газа все още не е взето.

Източник: „24 часа“

 

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024