Политика

Борисов кани всички партии на преговори за нов кабинет, ще се водят от „експерти“ като Плевнелиев и Соломон Паси

Борисов кани всички партии на преговори за нов кабинет, ще се водят от „експерти“ като Плевнелиев и Соломон Паси

бокич

 

 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще инициира преговори с всички парламентарни партии за съставяне на редовен кабинет, обяви той на брифинг днес. Преговорите ще се водят от експерти като президента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси _по модела от 90-та година“.

 

 

„Аз не зачерквам никого. (…) Вариант, в който ГЕРБ с ДПС, Янев или „Възраждане“ да управлява, при положение че сме най-праволинейната евроатлантическа партия – не виждам. Само че не виждам и друг вариант. А войната е тука, аз съм загрижен.“, заяви Борисов на първия си брифинг след парламентарните избори за 48-ото Народно събрание.

 

 

 

Преговорите ще са по две основни теми – войната в Украйна (респ. евро-атлантическата ориентация на България) и финансовата тема (тук той включи и инфлацията, еврозоната, енергетиката).

 

 

 

Имената на министрите и новия премиер ще се решат след тези преговори, ако има съгласие по горните теми, обяви Борисов.

 

 

Борисов каза каза, че неговите приятели го упрекват, че не съм излязъл възторжен в нощта на изборите. Борисов обяви победата на ГЕРБ за триумф, но подчерта, че винаги е мислел какво следва след изборите  за държавата.

„Затова ще предложим както беше 90-те – контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация и най-важното – с антипутиновата теза – нека те проведат кръга от преговори като модератори между политическите партии. (…) Като се върнат тези екипи след 1-2 седмици и кажат дадени приоритети, за които са съгласни тази и тази партия – след това казваме: „Давайте министрите и гласуваме правителство“. Само това е решението за мен всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа“, обяви той.

 

 

Той посочи бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси като примери и уточни, че в контактната група ще има представители на ГЕРБ, не само експерти. Според Борисов ГЕРБ формулировката „национално или експертно съгласие“ за тези преговори не е точна. „Не е дори коалиционно съгласие. Защо дори с „Възраждане“ имаме върпоси, за които сме на едно мнение“, обясни той. Лидерът на ГЕРБ, че подобен метод на преговори е разумен ход.

 

За победата на ГЕРБ

 

 

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са победили противниците си със „собствените им машини и назначения“. Лидерът на ГЕРБ призова останалите политически формации „да си помислят и да си представят“ как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца, когато „ще върлува войната и няма да е така топличко през зимата“.

 

 

„Нас ни вълнува народа. Другите да кажат –  себе си ли обичат повече, Путин ли, или българския народ!“, каза Борисов. Той обяви, че ще подкрепи идеите на „Продължаваме промяната“ в социалната сфера, стига те да посочат конкретни мерки, а не просто „да искат реформа Бойко Рашков срещу Гешев“.

 

 

Според Борисов избирателите не са дали на никоя формация самостоятелно право да управлява. „Народът каза: „Стига сте враждували намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво“, каза той.

 

 

 

Борисов посочи, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е водач на листата на ПП в Перник, е загубил с двойно по-нисък резултат от ГЕРБ. „Размахваха го толкова много време, защото мислеха, че е победител, а ГЕРБ има двойно по-силен резултат, така че и тази създадена от тях илюзия изчезна.“ 

 

 

Изгубен вот

 

 

Бойко Борисов смята, че ГЕРБ са изгубили част от вота си заради техническа формално при гласуването с машини. Той каза, че „не му се вярва“ близо 70 хиляди души да са гласували с „Не подкрепям никого“. Според него голяма част от тези хора не са успели да гласуват, защото са се объркали при отиването на следваща страница в списъка с партии.

 

 

„Много хора които не са ни намерили са го натиснали и така се е получил отказа много хора от моята партия ми казаха, че така са направили“, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

 

Завещанието на „Продължаваме промяната“ 

 

 

Борисов подчерта, че решенията на тема финанси, икономика и енергетика минават през решения на Народното събрание.

 

 

„Колко е ужасно това, което ни завеща „Промяната“. Вчера пак поискаха 200 милиона дълг. Държавата изглежда отвратително – и за международния и вътрешен пазар, няма пари в хазната. (…) Откъде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? То е крах, а идва зимата, социалните помощи чукат на врата“, каза той.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024