Политика

Военният министър: България няма излишно оръжие. Ако дарим на Украйна, рискуваме сигурността!

Военният министър: България няма излишно оръжие. Ако дарим на Украйна, рискуваме сигурността!

 

big_17a5

 

 

 

Замесването на България с взрива на Кримския мост и кибератаките са свързани и е опит да ни отвърнат. България не е участвала във взрива на Кримския мост.

 

В това увери служебният военен министър Димитър Стоянов пред Нова телевизия.

 

На него не му е известно да има предателство на България спрямо друга държава. България не изнася оръжия към Урайна и Министерство на отбраната никога не е изнасяло оръжия, за където и да било, увери Стоянов.

 

Според него България няма много излишно оръжие, за да изнася за Украйна. Ако имахме много оръжия, българската армия нямаше да среща трудности, защото самите ние имаме недостиг на въоръжения. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности, категоричен е Стоянов.

 

Ако дарим оръжия, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?, попита служебният министър на отбраната.

 

Трябва да се направи много добра преценка от политическия елип в Народното събрание, защото ако дарим на Украйна военна техника, трябва да бъдем наясно, че след това ние трябва да си купим военната техника и въоръжения. Сама тя няма да дойде, коментира Стоянов.

 

България не разполага с излишно оръжие, което може да бъде изнесено, просто ще загубим способности„, предупреди военният министър.

 

Към момента е прието България да оказва военно-техническа помощ. Ние работим в тази посока. Служебното правителсвто направи две дарения – 350 медицински комплекат за 35 000 ранени и 5 000 чифта облекла. Включваме се по всякакъв начин в решението на парламента. Дали ще има друго решение предстои да видим, каза още той.
По думите му има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие.

Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам – България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си, повтори няколки пъти  Стоянов.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен.

Стоянов отсече, че не сме слабото звено в НАТО, а сме лоялен и сигурен съюзник на АлиансаИзточният фланг на НАТО вече е засилен, обясни той и добави, че това е било прието през юни на среща на върха в Мадрид.

Има четири многонационални бойни групи – България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи.

България не прави изключение. Русия ни определи като неприятелска държава, и не само нас. Не мисля че сме слабо звено в НАТО, доказали сме, че сме надежден съюзник, уточни Стоянов.

Според него има вътршено политическо отражение замесването на България от страна на Русия във взрива в Крим.

Видяхме разделенеито по отношение на поканите на посланици. И без външна намеса има неустойчивост в политиката, защото виждам нежеланието на партиите дори да говорят едни с други. Очаквам да се проведат преговори и да бъде съставено правителство, допълни още отбранителният министър.

Използването на ядреното оръжие, Стоянов коментира, че се разглежда като възпиращо, а не нападателно.

Димитър Стоянов добави, че заплахите, които идват от Русия за ядреното оръжие трябва да се вземат под внимание. В една ядрена война победител няма да има, изтъкна той и увери, че не се готвим за такава. Надявам се, че няма да има ядрен удар, защото победител няма да има, посочи Стоянов.

 

Той поздрави служителите на ВВС на празника на авиацията. Димитър Стоянов предупреди, че политиците могат да приземят българската авиация, защото отказват да чуят експертите. Стоянов се надява депутатите от новото Народно събрание да осигурят повече средства за отбрана.

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024