Криминално

Гамени с нож заведоха мъж от „Люлин“ да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

Гамени с нож заведоха мъж от „Люлин“ да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

 

640-420-izbenite-banditi-se-aktiviziraha

 

 

Младеж бе заплашен с нож и принуден да изтегли пари от банкомата, за да ги даде на двама грабители. Наглото престъпление, наподобяващо т.нар. бразилско отвличане, станало в София на 23 октомври.

 

 

Тогава 24-годишният столичанин се връщал към блока си в жк “Люлин”, след като отишъл до магазина за цигари. Там двама тийнейджъри видели, че има банкноти от по 100 лева в портфейла. Затова решили да го оберат. Проследили го стотина метра и го нападнали на по-неосветено място. Извадили и нож.

 

 

Единият заплашил мъжа, че ще го наръга, ако не му даде парите си, а другият го стискал за врата. Взели му 300 лева, както и златното синджирче и часовника. Видели обаче, че мъжът има и банкова карта. Затова решили да го накарат да изтегли парите си от нея.

 

 

Опрели ножа в гърба му и го принудили да изтегли цялата си наличност от 140 лв. от близкия банкомат. Това не стигнало на тийнейджърите, които знаели, че не могат да вземат телефона на мъжа, защото така ще ги хванат лесно.

 

 

Вместо това измислили как да изкарат пари и от това. Завели мъжа до заложна къща. Там работело само гише, през което вещта се подава. Така, отново с опрян в гърба нож, младежът заложил телефона си, без да успее да каже на персонала, че е заплашван. Получил за апарата 80 лева, които веднага дал на двете момчета. След като взели и тези пари, те ударили мъжа и хукнали да бягат.

 

 

Ограбеният подал сигнал в полицията и момчетата бързо били хванати. Много помогнали записите от камерите на магазина, в който те набелязали жертвата си. Те били заснели лицата им доста ясно, мъжът веднага разпознал нападателите си. Полицията ги арестувала часове по-късно. Оказало се, че са непълнолетни – на 17 и 15 години. По-големият вече има предишна присъда за грабеж. Той обрал жена на пазара в Добрич. Отново с нож я принудил да му даде чантата си. И тогава го хванали.

 

 

 

Получил присъда от 10 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Той не бил изтекъл, когато нападнал младежа, и ако бъде осъден по новото дело, ще изтърпи и това наказание. От прокуратурата са задържали двамата непълнолетни за до 72 часа и ще им искат постоянен арест.

 

 

Направеното от тях напомня на бразилско отвличане. Изразът става популярна през деветдесетте години на миналия век. Става дума за заплаха към чуждестранен турист с нож. Обикновено се прави минути преди полунощ. Няколко души наобикалят човека и го принуждават да изтегли максималната позволена за деня сума от банковата си карта.

 

 

 

Тъй като полунощ настъпва след минути, изчакват. Когато стрелките ударят 12, процедурата се повтаря. Така за 10 минути вземаха общо 800 долара.

 

 

 

Бразилската полиция пък наричаше случаите “от 12 без 5 до 12 и 5” заради часовете, в които се случваха подобни обири. С все по-доброто качество на камерите подобни грабежи вече са редки, но в началото на века, когато е пикът им, имало и дни с по над 10 такива престъпления. Сега обаче, макар и в много по-малки мащаби, маскирани карат хората да им превеждат пари онлайн.

 

24chasa.bg

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024