Политика

Извънредна новина след срещата между БСП, ГЕРБ, ПП и ДПС!

Извънредна новина след срещата между БСП, ГЕРБ, ПП и ДПС!

енсионерите7faf32493165913d294dd1589dd45866

 

 

Ситуацията в Европа и у нас ще се влошава, затова трябва да продължат компенсациите и подкрепата към бизнеса и битовите потребители. Около такава прогноза се обединиха БСП, ГЕРБ, ДПС и ПП на среща в парламента.

 

 

Тя беше инициирана от левицата, а темите, които обсъждаха бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и доходи.

Не всички парламентарно представени партии обаче се отзоваха – „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“ не се явиха на срещата.

 

 

„Прогнозата е, че ситуацията ще се усложнява. Всички си казаха мнението – и за мерките, и за дефицита, и за финансовата криза. Трябва да продължат компенсациите за бизнеса и потребителите, въпросът е по какъв механизъм“, заяви Йордан Цонев от ДПС след срещата, инициирана от БСП, с ГЕРБ и ПП, предаде Дарик.

 

 

Въпросът е някой да поеме отговорност за такива политики. Ситуацията в Европа и у нас ще се влоши, прогнозира още Цонев.

 

 

„Изключително важно е да имаме мнозинство, което да поеме отговорност за тези политики, защото ситуацията в Европа и у нас ще се влошава драстично”, допълни Цонев.

 

 

Той заяви, че не е оптимист по отношение на това дали ще има такова мнозинство.

 

 

„Добро начало. Трябва да започнем разговор по важните въпроси. За нас важното е подкрепа за хората през зимата и подкрепа за бизнеса. БСП ще настоява за таван на цените, увеличаване на минималната заплата. Оценяваме срещата като ползотворна и експертна.“

 

 

 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата за бъюджета в парламента, инициирана от самата нея.

 

„Добро начало. Колегите благодариха за поканата, защото трябва да се започне разговор по важните проблеми, по бюджета и тригодишната прогнозна рамка. Предложени са мерки за бизнеса и домакинствата и тяхното надграждане. Обсъдено е увеличаване на минималната заплата и компенсации за пенсиите и тока“, обясни Нинова.

 

„Възможни са две тарифи за електропотребление. Срещата беше експертна и не за съставяне на правителство“, уточни тя.

 

 

 

„Разбрахме се да поканим служебния финансов министър, който да представи изпълнението на бюджета, както и вижданията за бюджета за следващата година и тригодишната прогнозна рамка“, добави Нинова.

 

 

 

„Всички оценяваме, че е тежка ситуацията. Трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат мерките за подкрепа за домакинствата и бизнеса. Обсъдихме преизчисляване на пенсии и увеличаване на минималната заплата в един много експертен разговор как всичко това би се отразило на дефицит, как този дефицит може да бъде покрит, какво да заложим в бюджета за догодина“, допълни Нинова.

 

 

 

„Най важното е да осигурим подкрепа на семействата за зимата и на икономиката – компенсация на цените. Продължаването на досегашната подкрепа, мисля, че срещна разбиране от всички, каза Нинова.

 

 

 

Идеята за таван на цените не срещна подкрепа, поясни тя. Понятието енергийна бедност е ОК за всички, както и да работим по две тарифи за тока, добави Нинова.

 

Корнелия Нинова добави, че БСП също ще издигне номинация за председател на парламента.

Социалистите категорично няма да подкрепят изпращане на оръжия за Украйна, обяви лидерът на партията.

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024