СВЯТ

„Курир“: Вучич поискал да отпаднат санкциите на ЕС срещу Сърбия за внос на петрол, Радев и Мицотакис го подкрепили

„Курир“: Вучич поискал да отпаднат санкциите на ЕС срещу Сърбия за внос на петрол, Радев и Мицотакис го подкрепили

1010x570

 

 

 

В началото на срещата на върха в Прага, президентът Александър Вучич поискал решението за забрана на вноса на петрол от Русия да бъде преразгледано като представи гледната точка на Сърбия, предава сръбският „Курир“.

 

 

Според изданието президентът на България Румен Радев и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис твърдо са подкрепили сръбският президент, а германският канцлер Олаф Шолц е изслушал с внимание.

 
По-рано стана ясно че по настояване на Хърватия сръбските рафинерии няма да получават петрол по Адриатическия тръбопровод.

 

 

С новия, осми пакет от санкции срещу Русия, ЕС въведе и първи пакет от санкции срещу Сърбия, която зависи от доставките на руски петрол през Хърватия. Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, след като днес Евросъюзът започна техническия процес по финализиране на наказателната процедура срещу Русия.

 

 

 

Днес президентът Александър Вучич участва в Срещата на върха в Прага, на която европейските лидери ще обсъдят инициативата за създаване на европейска политическа общност като платформа за диалог между съществуващите членки на Европейския съюз и страните, които се стремят към него. Темите на кръглата маса ще бъдат енергетиката, климатичните проблеми и икономическата ситуация.

 

 

В навечерието на срещата на върха в Пражкия замък президентът на Сърбия поздрави горещо лидерите на двете водещи страни от Европейския съюз – германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон.

 
Източник: kurir.rs

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

56039

Украйна обяви роденият в Киев писател Михаил Булгаков за империалист и украинофоб, премахват неговите паметници и името му от улици

април 4, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
ezgif-1-c88c458768

Като рояк оси: Машини на НАТО кръжат над Черно море, това означава само едно, което предстои до дни

април 1, 2024
768x432

За първи път Зеленски допусна преговори с Русия, без да се връща към границите от 1991 г., т.е. без Крим

март 30, 2024