СВЯТ

Лавров знаково: Надявам се Байдън да разбере кой дава нарежданията и как

Лавров знаково: Надявам се Байдън да разбере кой дава нарежданията и как

сергей-лавров-745x450

 

 

Москва е разтревожена от желанието на Варшава да стане кандидат за разполагане на американски ядрени бомби. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за филма „Светът на ръба. Уроците от Карибската криза“, който беше излъчен по „Първи канал“.

 

 

 

„Полша се кандидатира за американски ядрени бомби, които да бъдат разположени на нейна територия. Тази ситуация е много притеснителна“, каза Лавров, цитиран от ТАСС.

 

 

 

Според него ново поколение западни политици се опитват безотговорно да си „играят“ с темата за ядрените оръжия.

 

 

„Надявам се президентът на САЩ Джо Байдън да има мъдростта да се справи с глобална конфронтация, подобна на Кубинската ракетна криза от 1962 година“. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, предава Ройтерс.

 

 

Според него има прилики между войната сега и Карибската криза, защото „Русия сега е застрашена от западните оръжия в Украйна“.

 

 

„Иска ми се в днешната ситуация Джо Байдън да има повече възможности да разбере кой дава нарежданията и как. Разликата е, че през далечната 1962 година Хрушчов и Кенеди намериха сили за отговорност и мъдрост, но сега не виждаме такава готовност във Вашингтон“, допълни той.

 

 

За разрешаването на Карибската криза САЩ се съгласяват да премахнат ракетите си от Турция, а Съветският съюз – от Куба.

 

 

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом отказа да коментира изявленията на Лавров , но посочи, че остават отворени линиите за комуникация с Москва.

 

 

Темата за преговорите

 

 

„Винаги сме готови да изслушаме нашите западни колеги, ако отправят нова молба за организиране на разговор. Надявам се, че освен възпроизвеждане в контакти чрез дипломатически ведомства и по други канали това, което те говорят публично в пропаганден плам, те ще могат да ни предложат някои сериозни подходи, които ще допринесат за намаляване на напрежението и ще отчитат напълно интересите на Руската федерация и нейната сигурност“, каза Лавров.

 

 

Според него Русия е готова да разговаря със Запада, ако се обърне към Руската федерация „с реалистични предложения, основани на принципите на равенството и взаимното зачитане на интересите, насочени към намиране на компромиси и балансиране на интересите на всички страни в това регион.“

 

 

Той уверява, че през последните шест месеца „е имало няколко инициативи от страна на американците и някои други западни колеги, които са поискали телефонни разговори с руския лидер“.

 

 

 

Лавров каза още, че някои външни министри са се обръщали към него със същата молба и той винаги се е съгласявал.

 

 

Ръководителят на Министерството на външните работи на Руската федерация добави още, че президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Руската федерация никога не е отказвала и не отказва преговори, но „Украйна отказва по пряка заповед на западни спонсори“. Лавров също заплаши, че „колкото повече забавят преговорите, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас“.

 

 

 

От своя страна Украйна обяви, че преговори могат да се състоят единствено след пълното оттегляне на руските сили от украинска територия.

 

 

Източници: бТВ, fakti.bg, „24 часа“

 

СВЯТ

More in СВЯТ

руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024