Европа

Масова национална стачка срещу поскъпването на живота блокира Франция

Масова национална стачка срещу поскъпването на живота блокира Франция

stachka-francia

 

 

 

Франция е изправена пред масова национална стачка. Работниците в сектори като транспорт, енергетика, образование, събиране на отпадъци и селско стопанство планират да се присъединят към призива на френските профсъюзи за „междупрофесионална“ стачка.

 

В резултат на това ще стачкуват не само работниците в рафинериите и в най-голямата френска атомна електроцентрала „Гравелин“, но и работници от други професии в цялата страна. Служителите на френските железници SNCF обявиха намерението си да се присъединят към стачките днес. Очаква се планираните протести да доведат до сериозни смущения в движението на влаковете, като в някои региони ще бъде засегнат „всеки втори влак“, заяви заместник-министърът на транспорта Клеман Бон пред телевизия France Inter, цитирана от Нова тв.

 

 

Много учители, ученици и други служители в средните училища, гимназиите и университетите също ще отсъстват във вторник. Sne-FSU, най-големият профсъюз в средното образование, обяви на своя уебсайт, че ще се присъедини към общата стачка в цяла Франция, за която настоява Общата конфедерация на труда (CGT), за да поиска увеличение на заплатите в условията на глобална инфлация.

 

Мобилизация се провежда и в секторите на здравеопазването и селското стопанство. Профсъюзът на здравния сектор CFDT-Santé също призова на своя уебсайт около 200 000 работници в частни клиники и старчески домове да стачкуват за преговори за нова класификация и достойно заплащане.

 

В съобщение за пресата от понеделник профсъюзът на фермерите в региона Pays-de-la-Loire, Confederation paysanne de Maine-et-Loire, също призова своите членове да се присъединят към протестите за заплащане на труда.

 

Гласове

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024