СВЯТ

НАТО се готви за ядрена война, вдига в небето десетки изтребители и бомбардировачи / КАРТА

НАТО се готви за ядрена война, вдига в небето десетки изтребители и бомбардировачи / КАРТА

 

ezgif-4-b8d162285e

 

 

От понеделник, 17 октомври 2022 г., военновъздушните сили на НАТО ще упражняват своите способности за ядрено възпиране с участието на десетки самолети над Северозападна Европa.

 

 

Учението, което ще продължи до 30 октомври, е рутинна, повтаряща се тренировъчна дейност и не е свързано с никакви актуални световни събития, съобщава Алиансът на официалния си сайт.

В учението „Steadfast Noon“ участват 14 държави и до 60 самолета от различни типове, включително изтребители от четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети-танкери.

 

 

Както и в предишни години, в учението ще участват американски бомбардировачи с далечен обсег на действие B-52; тази година те ще летят от военновъздушната база Минот в Северна Дакота. Тренировъчните полети ще се провеждат над Белгия, както и над Северно море и Великобритания.

 

 

„Това учение помага да се гарантира, че ядрената възпираща сила на Алианса остава безопасна, сигурна и ефективна“, заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

 

 

 

Това наистина са „ежегодни и рутинни“, но и много секретни учения за отработване на сценария за започване на ядрена война, пише от своя страна Bloomberg.

 

 

 

Провеждани под кодовото наименование „Устойчиво пладне“, ученията включват тренировъчни полети до цели в близост до границите (и „мислено“ – на територията на Русия) с отработване на елементи за аварийно закрепване на ракети и бомби, тяхното използване, разузнаване и зареждане с гориво.

 

 

По време на ученията „съюзниците“ и американската армия ще се научат как бързо да транспортират бомбите от хранилищата и да ги прикрепят към изтребители-бомбардировачи.

 

 

 

Съединените щати дълго време не потвърждаваха разполагането на ядрен арсенал в Европа, докато Джоузеф Дей, член на Комитета по отбрана и сигурност на НАТО, случайно разкри през 2019 г., че  над 150 бойни глави (включително B61) са разположени във въоръжените сили на ЕС бази.

 

 

 

На територията на Стария континент има общо 6 военни бази, разположени в пет държави, където се складират ядрени оръжия. Това са Клайне Брогел в Белгия, Бюхел в Германия, Авиано и Геди в Италия, Фолкел в Холандия и Инджирлик в Турция.

 

 

 

Ядрената политика на НАТО предвижда страните партньори да могат да използват американски бойни глави, разположени в Европа, в случай на извънредна ситуация.

 

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

56039

Украйна обяви роденият в Киев писател Михаил Булгаков за империалист и украинофоб, премахват неговите паметници и името му от улици

април 4, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
ezgif-1-c88c458768

Като рояк оси: Машини на НАТО кръжат над Черно море, това означава само едно, което предстои до дни

април 1, 2024
768x432

За първи път Зеленски допусна преговори с Русия, без да се връща към границите от 1991 г., т.е. без Крим

март 30, 2024