Политика

Провал и на лидерската среща по покана на ПП! ГЕРБ искат ДПС да предложи кандидат за председател на НС

Провал и на лидерската среща по покана на ПП! ГЕРБ искат ДПС да предложи кандидат за председател на НС

pp

 

 

 

Председателският съвет, в който участват лидерите на парламентарните групи, приключи без консенсус. Той бе свикан, след като Народното събрание за пореден път не излъчи председател.

 

 

 

В същото време консултациите, инициирани от ПП, се провалиха. Румен Христов и Даниел Митов отидоха в зала „Запад“, където трябваше да се проведат консултациите и заявиха на импровизирен брифинг, че те трябва да се водят в пленарната зала. И си тръгнаха.

 

 

Трябва открито да градим консенсус, коментира Кирил Петков.

 

 

Когато се видят критериите за избор на председател. Ние направихме първата стъпка – оттеглихме нашата номинация за шеф на НС, следващата стъпка – поканихме другите партии на дискусия. Задкулисните договорки не доведоха до нищо, каза Петков.

 

 

Единственият начин е да се намери решение е да започне да се говори открито, подчерта Асен Василев.

 

 

Депутатът Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ са съгласни ДПС да номинира председател на НС или пък най-възрастният депутат – Вежди Рашидов, да заеме поста.

 

 

На извънреден брифинг в парламента Атанасова заяви, че за ГЕРБ е несериозно да се търси политически консенсус извън пленарната зала по темата избор на председател. По време на председателския съвет, който все още заседава в опит да реши безпрецедентната ситуация, Атанасова е съобщила за решението на ГЕРБ да оттеглят Росен Желязков като кандидатура. По думите ѝ това е знак, че ГЕРБ са готови на компромис и търсят съгласие.

 

 

Атанасова съобщи, че лидерите на политическите формациии все още не са постигнали съгласие по какви критерии да бъде избран председателят, след като критерият за събиране на мнозинство за която и да е кандидатура в момента не работи.

 

 

„След като няма съгласие по темата, че най-голямата партия излъчва председател, сме съгласни за разговори, в която третата политическа сила – ДПС, да номинира председател, или трети подход – най-възрастният, най-опитният да стане председател“, каза Десислава Атанасова и добави, че в момента вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища.

 

 

 

Тя каза, че от няколко месеца от ГЕРБ искат разговори за приоритети и че са посочили точки, по които да се търси съгласие. „Ние полагаме всякакви усилия, включително, че оттеглихме кандидатурата на Желязков“, заяви Атанасова.

 

 

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024