Политика

Радев: С пълна убеденост не подписах декларацията за Украйна в НАТО. ДБ ни тласкат във войната

Радев: С пълна убеденост не подписах декларацията за Украйна в НАТО. ДБ ни тласкат във войната

1010x570

 

 

 

Изявление на президента Румен Радев от Прага:

 

 

С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото сега това означава война НАТО-Русия. Ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази се прикрива това.

 

 

 

Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговори на българите, чии интереси обслужват.

 

 

 

 

Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната още преди да бъде свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха и за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна. За мен е даже трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с откровени лъжи и манипулации.

Когато говорим за санкции от страна на ЕС, трябва да е ясно, че няма да допуснем такива, които увреждат енергетиката и икономиката на България. В последния месец, при подготовката за този Европейски съвет, България успя да предотврати включването на ядрената енергетика в настоящия пакет санкции. Така ще се действа и занапред.

 

 

 

Много европейски лидери също изразиха притеснение, че ако Европа солидарно не овладее растящите цени и кризата в енергетиката, тази криза много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия. И когато налагаме нови санкции, трябва да има всеобхватен анализ за техните средносрочни и дългосрочни последствия, така че да не увреждат необратимо европейската икономика.

 

 

На политическите партии ще предоставя достатъчно време, за да могат да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство и правителство. Очаквам да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. Изключително важно е да имаме парламент, защото българският конституционен модел на властта се основава именно върху Народното събрание.

 

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024