Русия

Русия заплаши Мъск, че може да му събори сателитите Starlink

Русия заплаши Мъск, че може да му събори сателитите Starlink

1010x570

 

 

Сателитната комуникационна система Starlink на Илон Мъск над Украйна може да се превърне в легална военна мишена на руските въоръжени сили. Това заяви Министерството на външните работи на Руската Федерация в изявление на заместник-началника на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на МВнР Константин Воронцов.

 

 

 

Според Воронцов Starlink щели да попаднат в мушката на руското оръжие, ако „украинската армия продължи да използва търговските сателити за военни цели“.

 

 

 

Руските власти са раздразнени от спътниковото съзвездие Starlink, което участва в предаването на разузнавателни данни от САЩ в Украйна и осигурява на въоръжените сили на Украйна затворени комуникации.

 

 

 

Както отбеляза руският делови интернет портал BFM, на 22 октомври Русия е започнала да извежда в орбита собствени аналози на американските сателитни комуникационни система Starlink и OneWeb, обединени от комуникационната система „Сфера“. Засега има само един изстрелян спътник – Скиф-Д и това е първият руски сателит, който работи на височина от около 8000 километра. Устройството е експериментално, в бъдеще се планира извеждането на още 599 от същите спътници в орбита.

 

 

 

 

„Роскосмос“ предвижда да направи интернета достъпен във всички слабонаселени райони на Русия, където няма изградени наземни линии. В орбита бяха изведени и руските сателити Гонец-М. Те са проектирани да предават данни и да предоставят мобилни сателитни комуникационни услуги на мобилни и фиксирани абонати навсякъде по света.

 

 

 

Успоредно с руските заплахи Китай симулира система за унищожаване на цялото съзвездие Starlink с един ядрен удар . Според китайски учени за това е необходимо да се взриви ядрена бойна глава с мощност 10 мегатона на дадена височина – около 80 километра над Земята. Изборът на тази височина се дължи на факта, че там все още има въздух, което ще допринесе за образуването на радиоактивен облак. При правилно планиране радиоактивният облак ще улови сателитите Starlink и ще ги дезактивира, без да навреди на други космически кораби.

 

 

 
Източник: kaldata.com

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024