СВЯТ

САЩ призна: Да, властта в Украйна нареди да убият Даря Дугина!

САЩ призна: Да, властта в Украйна нареди да убият Даря Дугина!

 

0e5fabf8e8ed66058d4a1939ccedccbc

 

Американските спецслужби смятат, че убийството на Даря Дугина, дъщеря на близкия до Путин философ Александър Дугин, е било санкционирано от високопоставени членове на украинското правителство, пише сензационно в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на източници от американската администрация.

 

 

Те твърдят, че Вашингтон по никакъв начин не е участвал в подготовката на това убийство, включително не е предоставял на Киев разузнавателни данни. Освен това властите в САЩ дори не са знаели предварително за тази операция, а ако са знаели, са щели да бъдат против нейното провеждане, твърдят източниците. Те не разкриват конкретно кои са хората от украинското правителство, за които смятат, че са санкционирали убийството, нито кой е извършил нападението и дали всичко това е било одобрено от президента Володимир Зеленски.

 

 

 

Пентагонът и разузнавателните агенции са споделяли с Киев конфиденциална информация за ситуацията с войната, помагайки на украинците да атакуват руски командни пунктове, линии на снабдяване и други ключови цели. Но украинските власти не винаги са съобщавали на САЩ какво точно планират да направят.

 

 

Съединените щати са настоявали Украйна да споделя повече за своите намерения. В началото на войната Вашингтон е признавал, че знае повече за военните планове на Русия, отколкото на Киев, пише „Ню Йорк таймс“.

 

 

В администрацията на Джо Байдън са притеснени, че подобни атаки, макар и с огромно символично значение, не оказват пряко влияние на бойните действия и могат да провокират руските войнни към ответни покушения срещу високопоставени украински представители, допълва „Ню Йорк таймс“. Източниците на вестника отбелязват, че след убийството на Дугина САЩ са заявили на Киев, че осъждат това деяние.

 

 

Украйна многократно отрече да е замесена в покушението срещу Дугина. Това заяви и президентът Володимир Зеленски. Неговият съветник Михаил Подоляк също казва пред „Ню Йорк таймс“, че украинското правителство не е съпричастно към убийството на Дугина и обяснява защо: „Още веднъж ще подчертая, че всяко убийство по време на война в една или друга страна трябва да има някакво практическо значение. То трябва да отстрани някаква конкретна цел, тактическа или стратегическа.

 

 

 

Някой като Дугина не представлява тактическа или стратегическа цел за Украйна. Ние имаме други цели на украинска територия, имам предвид колаборационисти и представители на руското командване, които могат да представляват ценност за представителите на нашите спецслужби, работещи по това направление, но точно Дугина не е това“.

 

 

 

Даря Дугина загина на 20 август при бомбен атентат срещу колата ѝ, за който Москва обвини украинското разузнаване. Според ФСБ извършител на атентата украинска гражданка, която пристигнала в Москва с 12-годишната си дъщеря и след убийството веднага е заминала в Естония.

 

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024