СВЯТ

Си Дзинпин и неговият курс победиха на конгреса в Пекин, привърженици на САЩ напускат ръководството

Си Дзинпин и неговият курс победиха на конгреса в Пекин, привърженици на САЩ напускат ръководството

 

 

Kitayskata-komunisticheska-partiya-nasrochi-kongres-za-treti-mandat-na-Si-Dzinpin_1664126941

 

 

 

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, цитирина от БТА.

 

 

 

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай – пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

 

 

 

 

В Пекин завърши продължилият една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината, съобщиха новинарските агенции, цитирани от БТА.

 

 

 

 

Според анализатори курсът на самостоятелен Китай, включващ и добри отношения с Русия, на Си Дзинпин победи на конгреса. А т.нар. комсомолци, привърженици на транстихоокеанското сътрудничество със САЩ, губят.

 

 

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е един от четиримата висши служители, които са отстранени от ръководството на партията, предаде Асошиейтед прес. Според анализатори Ли Къцян е от т.нар. комсомолци, привърженици на сътрудничеството със САЩ, а не на линията, налагана от Си.

 

 

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избрано на предишния конгрес, не влизат в новия състав на ЦК. Това означава, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън. И тримата са от групата на т.нар. комсомолци.

 

 
Близо 2000 делегати одобриха днес промени в устава на партията. В него е вписана „централната роля“ на китайския лидер Си Цзинпин, който се очаква днес да получи трети мандат начело на партията и съответно на страната, предаде Франс прес. В резолюция, приета днес малко преди закриването на конгреса, се казва, че партийните членове – а те са почти 97 милиона, са длъжни „да защитават ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло“.

 

 

Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения. На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи „Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха“. С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

 

 

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те „очертават ясните изисквания за продължаване и укрепване на ръководната роля на партия“.

 

 

Партийният конгрес определя дневния ред на Китай за следващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, демонстрира решимостта да се продължи по досегашния път в условията на вътрешни и международни предизвикателства.

 

 

 

Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия решиха днес да включат за първи път в устава на партията формулировка, показваща, че Пекин е против независимостта на Тайван, става ясно от резолюция, публикувана в края на работата на конгреса, предаде Франс прес.

 

 

Конгресът „се съгласява да включи в устава на партията разпоредби за… решително противопоставяне и възпиране на сепаратистите, които се стремят към независимост на Тайван„, се казва в резолюцията. В документа се казва, че трябва да се реализира курсът „Една страна – две системи“.

 

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024