Европа

Яка секира! Нидерландия отряза България и Румъния за Шенген

Яка секира! Нидерландия отряза България и Румъния за Шенген

 

ae5118be536d4ab0b789732640feed9a

 

 

В документа се посочва, че корупцията и организираната престъпност могат да създадат проблеми 

 

 

Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи за румънския „Аджерпрес“ холандският евродепутат София ин’т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент, предаде БГНЕС.

 

 

 

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

 

 

 

 

 

„За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това„, заяви София ин’т Велд.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна „Romania Journal“. В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, „могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство“.

 

 

 

 

В Нидерландия след парламентарните избори на 15-17 март 2021 г. беше подписано коалиционно споразумение за периода 2021-2025 г. между Либерално-консервативната партия (VVD, член на групата „Обнови Европа“), Партията на демократите 66 (D66, член на групата „Обнови Европа“) , Християндемократическия призив (CDA, член на групата на ЕНП) и Християнския съюз (член на групата на ЕНП). На 10 януари т.г. беше съставено настоящото коалиционно правителство, ръководено от министър-председателя Марк Рюте (VVD).

 

 

 

Коментирайки приетата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че приемането на резолюцията не е обезпокоително за него, тъй като Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване, по-конкретно относно спазването на условията, свързани с върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност. Той добави, че нидерландските служители могат да дойдат на посещение за установяване на фактите, ако смятат, че има проблеми.

 

 

 

Понастоящем сред държавите-членки на ЕС само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са членки на блока на ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

/БГНЕС

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024