Здраве

Психиатър посочи какъв психологически проблем на детето му е помогнал да оцелее

Психиатър посочи какъв психологически проблем на детето му е помогнал да оцелее

 

big_2987

 

 

 

Психиатър смята, че Сашко е оцелял сам толкова време заради особения си психологичен проблем.

 

 

12-годишният Александър има страхотен късмет, че е с психологичен проблем. Благодарение на това, че той има дромомания – хваща пътя импулсивно, независимо накъде, дали е познато, или непознато. Това го нивелира емоционално, прави го не толкова страхлив и благодарение на това е оцелял“, каза пред bTV психиатърът Веселин Герев.

 

 

„В една такава ситуация, погледнато психологически, страхът убива. При едно друго дете оставането само в гората би предизвикало много силен стрес с всички последици, дори стресът може да го убие“, допълни той.

 
В обществото ни все още има емпатия

 

„Много позитивно съм настроен от факта, че в нашето общество все още има емпатия. Винаги, когато сме коментирали събития, сме твърдели, че обществото ни се капсулира. Перник ни показа, че добрите хора все още съществуват, а ролята на медиите е да ги показва. За едно общество е важно да бъде сплотено и обединено“, коментира още психиатърът.

 

 

Според него твърденията, че бащата на 12-годишния Александър може да е замесен в изчезването му, са показали, че цялото ни общество е станало много мнително и подозрително.

 

 

В разговора участва и Свилен Делчев – един от доброволците, които търсят 12-годишния Александър. Той е медицински работник в детска болница. Участва в различни каузи – доброволец е във вълната за вируса, в акции за приемане на украински майки с деца.

 

 

„Имаме група на доброволци във Вайбър и получих съобщение, че има дете, което е загубено. Подготвих се с инвентар и раница и тръгнах. На място заварих един огромен хаос. Прикрепих се към момчета, с които бях вече работил. В следващите дни не зная как е било, но в събота попаднах в абсолютен хаос, хаотично вървене, подаваха се слухове и всички тръгваха към тях. Радвам се, че след това нещата са се координирали“, коментира Свилен Делчев.

 

 

„Трябва да се впрегнат всички доброволчески структури и да се направят обучения, за да се види как да се действа. В кризисни ситуации се разчита на тях. Къде е българската армия, където има дисциплина и йерархия“, запита Свилен Делчев.

Здраве

More in Здраве

ezgif-5-dad5ab6653

Мангъров хвърли голяма бомба за коронавируса и в@ксините и ръста на смъртността

октомври 22, 2022
980x551_1664005291

Дебат за здраве: Позициите на „Демократична България” и ИТН

септември 25, 2022
3c8488b0693626ceff34cc1e27eaf8fc

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

септември 16, 2022
кантарджив

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

септември 4, 2022
лекарстваphpgxh3ad_559x345

В аптеките: толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 г.

август 30, 2022
линейка

Голяма трагедия: 21-годишна родилка издъхна след секцио, 2 болници не успяха да я спасят

август 29, 2022