Русия

Русия с важно изявление за случаите, в които може да прибегне до ядрено оръжие

Русия с важно изявление за случаите, в които може да прибегне до ядрено оръжие

 

phplubip2_559x345

 

 

Русия публикува изявление за случаите, в които може да прибегне до използването на ядрено оръжие. Текстът, озаглавен „Изявление на Руската федерация за предотвратяване на ядрена война“, е публикуван в сайта на руското Министерство на външните работи. 

 

 

В него от Москва посочват, че „реакция с използване на ядрено оръжие хипотетично е разрешена от Русия само в отговор на агресия, извършена с използване на оръжия за масово поразяване или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата“.

 

 

Руското министерство на външните работи обяви, че „основен приоритет“ е да се избегне война между ядрени сили, която би имала „катастрофални последици“, съобщи Франс прес.

 

 

 

„В тази трудна и бурна ситуация – резултат от безразсъдните и безсрамни действия, целящи да подкопаят нашата национална сигурност, основен приоритет е да се предотврати всякаква конфронтация между ядрени сили“, се посочва в изявление на ведомството на фона на сериозното напрежение между Москва и Запада.

 

 

 

Русия призова всички други държави, които притежават ядрено оръжие, „да разрешат тази най-важна задача“ като сложат край на своите „опасни опити да посягат на жизненоважните интереси на другите“, пише БТА.

 

 

 

Според изявлението на външното министерство, ако западните страни, които помагат на Украйна, продължат да „стоят на прага на директен военен конфликт (с Москва) и да окуражават провокации с оръжия за масово унищожение“, то това ще доведе до „катастрофални последици“.

 

 

 

„Русия остава водена от своя принцип, че ядрена война, в която не може да има победител, е недопустима и никога не трябва да започва“, подчертават от министерството.

 

 

 

Оттам напомнят за ядрената доктрина на Москва, която предвижда прибягването до ядрено оръжие „единствено за отбрана“ в случай на атака срещу Русия с оръжия за масово унищожение или агресия с конвенционални оръжия, „заплашващи самото съществуване на страната“.

 

 

 

Външното министерство потвърди ангажимента на страната, която заедно със САЩ, Китай, Великобритания и Франция прие обща декларация през януари. В нея ядрените държави потвърдиха споделената отговорност да се избегне ядрена война, информира Ройтерс.

 

 

 

Тези изявления се правят в момент, когато западните държави обвиняват Москва, че използва заплахата от ядрена война в опит да ги възпре от това да подкрепят Украйна, където Русия води военна офанзива от края на февруари, припомня АФП.

 

 

 

Руският президент Владимир Путин и други висши руски представители няколкратно са правили завоалирани изказвания за евентуално използване на ядрено оръжие.

 

 

В. „Ню Йорк Таймс“ се позова на анонимни американски представители и съобщи днес, че руски военни ръководители наскоро са обсъждали възможността за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, което е с по-малък заряд от стратегическото.

 

 

 

Путин не е взел участие в тези разговори и не е имало индикации за подготовка, уточняват анонимните източници. Вестникът все пак посочва, че тези обсъждания са засилили безпокойството на западните столици, които си задават въпроса дали заплахите на Кремъл могат да станат реалност.

 

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Русия

More in Русия

kremal-reagira-ako-zapadat-dostavi-na-kiev-tejki-tankove-tova-shte-e-zle-za-ukraina-2

Кремъл за военната среща в Рамщайн: Ако Западът достави на Киев тежки танкове, това ще е зле за Украйна

януари 20, 2023
vladimir-putin-pobedata-ni-nad-ukraina-e-neizbejna-1

Путин: Победата ни над Украйна е неизбежна, нямам съмнения в това

януари 18, 2023
rusia-proizvede-parvite-si-adreni-boini-glavi-za-poseidon-1

Русия произведе първите ядрени бойни глави за торпедото „Посейдон“ – „Оръжието на Апокалипсиса“

януари 16, 2023
путин - нов

Путин коментира ситуацията в 4-те новоприсъединени области и какви са ресурсите на Москва

януари 11, 2023
rusia-zaplashi-germania-1

Русия заплаши Германия с конфискация на активи в отговор на нейна закана

януари 5, 2023
324145498_3548539632136660_5478316203656864721_n

Путин изпрати към Атлантика фрегатата „Адмирал Горшков“, въоръжена с „Циркон“ и „Калибър“

януари 4, 2023