СВЯТ

Танкове от Полша мистериозно изчезнаха в Украйна

Танкове от Полша мистериозно изчезнаха в Украйна

tankove-polsha-misteriozno-izcheznaha-806

 

 

Полските танкове PT-91 Twardy изчезнаха мистериозно в Украйна. Партида танкове пристигна в Украйна от Полша в края на юли. Съобщава се за доставка на 200 тежкотоварни превозни средства за въоръжените сили на Украйна.

 

 

 

Обаче стана известно, че в Украйна не могат да намерят тежката техника, а за съдбата на полските оръдия не се знае буквално нищо. За издирване на танковете Полша изпрати специална комисия в Украйна, но досега танкове не са открити.

 

 

 

RT-91 Twardy е модернизирана версия на съветските танкове Т-72. Обновените тежкотоварни машини са оборудвани със система за управление на огъня СКО-1М Драва и активна броня Era. Резервоарите са покрити със специален слой, който абсорбира радиационното облъчване и е защитен от лазерно лъчение.

 

 

 

Доставката на двеста такива танка имаше значителен политически ефект, но в момента е известно, че в Украйна няма такива танкове и техният принос в дейността на Въоръжените сили на Украйна е неизвестен.

 

 

 

 

Доставката на оборудване беше разделена на две части. Първата партида се състоеше от 37 тежки превозни средства, от които 12 стигнаха до фронтовата линия.

 

 

 

Това се случи през лятото на 2022 г. Танковете се насочват към района на Харков, където по това време се водят ожесточени битки.

До септември стана известно, че всичките 12 танка са унищожени, но имаше информация за бойното състояние на още три танка, внимателно охранявани от украинските сили.

 

 

 

В същото време е получена информация за унищожаването на други танкове от първата партия в периода от юли до септември 2022 г.

 

 

 

От този момент нито един полски танк, доставен в Украйна, не е забелязан от страна на въоръжените сили на Украйна. Според експерти е малко вероятно всичките обещани от Полша 200 танка да са пристигнали в Украйна.

 

 

 

Както отбеляза бившият командир на механизирания батальон на полската армия Анджей Сташек, официална Варшава искаше да получи от Германия танкове Leopard-2 вместо Twardy, изпратени в Украйна.

 

 

 

Но в крайна сметка Полша можеше да получи отказ от Берлин и на свой ред да остави Украйна без част от обещаните RT-91.

 

 

 

Според непотвърдени данни общо пет танка, изпратени от Полша, може да останат в Украйна, като един от тях наскоро беше взривен близо до Авдиевка, два се намират в Купянско направление, а други два се нуждаят от сериозен ремонт.

 

 

 

В същото време експертът не изключи, че тежкотоварните автомобили може да са „скрити“ за препродажба.

Официалните власти на Украйна все още не са коментирали случващото се около RT-91 Twardy, пише „Notepad“.

 

 

Превод: GlasNews

СВЯТ

More in СВЯТ

168180468876926

Варшава, Будапеща и Братислава отказаха на Брюксел – няма да пускат украинското зърно

септември 16, 2023
IMAGE_15522115_40_0

Колониална драма: Френският посланик в Нигер е „буквално взет за заложник“, оплака се Макрон

септември 15, 2023
австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
ezgif-2-9d25379877

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за влияние и завземане на територии

септември 13, 2023
ким

Путин и Ким Чен Ун се срещнаха на руски космодрум

септември 13, 2023
169452803394381

Ким Чен-ун пристигна в Русия с бронирания си влак, вижте как го посрещнаха… СНИМКИ/ВИДЕО

септември 12, 2023