Европа

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

 

1010x570

 

 

Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането на 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна, след като няколко европейски дипломати обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в шантаж, пише „Политико“.

Бербок предупреди, че Будапеща не бива да „играе покер“ в опит да оказва натиск на Брюксел в спора за върховенството на закона.

 

 

Предложеният от Европейската комисия в сряда нов пакет е нужен, за да се поддържа икономиката на Украйна и да се подпомогне публичният сектор в следващата година, както и за възстановяване на унищожена от Русия инфраструктура. Унгария обаче заявила, че не може да подкрепи пакета според трима представители на ЕС, цитирани от изданието.

 

 

Този ход вбесява Брюксел и Берлин. Според четирима източници той се разглежда като шантаж за деблокиране на европейски средства за Унгария в размер на над 13 млрд. (от които 5.8 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост), които може да не бъдат отпуснати, ако страната не реши спорните въпроси около върховенството на закона.

„Финансовата и хуманитарната ни подкрепа в рамките на зимната помощ не е нормален европейски въпрос, за който хората играят покер и преговарят напред-назад за финансови ресурси“, отговори Бербок в отговор на въпрос на „Политико“ на пресконференция в Берлин. „В ситуация сме, в която спасяваме животи тъкмо с финансовата помощ от Европа.“

 

 

 

Във вторник унгарският финансов министър Михай Варга обясни, че Будапеща е готова да подкрепи Украйна, но е против страната да допринася за това ЕС да взима нов заем. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново на 6 декември, когато се срещат финансовите министри на ЕС.

 

Източник: „Дневник“

Европа

More in Европа

big_Tank_Leopard_2A7_NATO_Days_2022

„Шпигел“: Германия се реши, изпраща поне една рота танкове „Леопард“ на Украйна

януари 24, 2023
original

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари като добавки в храната, без да знаем

януари 24, 2023
орбан-1

Орбан: Няма да позволим на самозвани и либерални цензори да се подиграват с нашата история

януари 23, 2023
155677

Европа пак ще кара с руски дизел

януари 20, 2023
Molitor

ЕК с нов регламент: Ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС / ДОКУМЕНТ

януари 19, 2023
фон дер

Фон дер Лайен в Давос: Санкциите на ЕС ще потопят руската икономика в рецесия за десетилетия

януари 17, 2023