ОБЩЕСТВО

Шеф от МВР: Трупът на командира на „Призрака на Киев“ изплува без крака край Царево

Шеф от МВР: Трупът на командира на „Призрака на Киев“ изплува без крака край Царево

 

летецът

 

 

Мистериозен труп на военен пилот, открит в морето край Царево, стана причина за международно разследване, довело до установяването на самоличността на летеца и връщането му за погребение на родна земя.

 

 

 

Тази покъртителна история разказа началникът на сектор „Издирване и бежанци” към ОДМВР-Бургас Христо Ичев, който по-рано днес бе награден за цялостната си дейност при противодействие на нелегалната миграция, но и основно заради факта, че именно той – след задълбочен анализ – е предложил системата от КПП-та, които от повече от месец пазят града от нагли каналджии, съобщава „Флагман“.

Тялото на пилота е открито в началото на септември от случайни граждани, които се разхождали край морето. Те се натъкнали на истински шокираща гледка – отворен парашут, мъж във военна униформа, с каска и конкретно оборудване по нея. Липсвали краката му. Веднага е изпратен сигнал до полицията и започва разследване.

 

 

 

„Трупът на човека беше в напреднал стадий на разложение. По всичко личеше, че е престоял във водата няколко месеца и беше напълно неразпознаваем, обезличен и с откъснати крайници. Веднага влязохме във връзка с колеги, които са в доброволните клубове по парапланеризъм и парашутизъм, за да опитаме да открием самоличността му. Те ни свързаха с военни пилоти и от там се потвърди, че оборудването му е военно. Най-логичната връзка оттам насетне бе Украйна”, коментира началникът на сектор „Издирване и бежанци” към ОДМВР-Бургас.

 

 

 

Христо Ичев разказа, че разследващите са успели да влязат в контакт с Военно-въздушните сили на Украйна и по оперативни данни са разменили ценна информация по случая. От там са изпратили за сравнение специални списъци с оборудването, което притежават пилотите им, както и характерни цифри, които отговарят за типа самолет и за пилота.

 

 

 

Точно въпросните 5-цифрени кодове обаче се оказват най-трудни за идентифициране, тъй като са престояли месеци в солената вода, а за съжаление разложението на тялото на пилота е допълнило процеса по унищожението им. Въпреки това разследващите успяват да ги открият и сверят правилно, и да ги изпратят до Украйна.

 

 

 

Цялостната хронология на събитията, довели до смъртта на пилота, след това бързо се разкрива. Свален е СУ-25 с двама летци в района на Змийски остров пред Одеса в Черно море. Пилотирал е Михайло Матюшенко с позивна “Дiд” или „Дядо”. 61-годишният полковник е бил ударен от ракета, катапултирал е, но в бързината на случващото се не е успял да се намести правилно на седалката.

 

 

 

При изстрелването на двамата летци от кабината, неговите крака се заклещват в рамката на кокпита и биват откъснати от огромната сила. Матюшенко е загинал от кръвозагуба, уточниха от българското разследване. По тялото му, освен откъснатите крайници, не са намерени други следи от травми.

 

 

 

Михайло Матюшенко получил позивната си от млади пилоти, които той обучавал. Киевските медии твърдят, че той е бил един от инструкторите на „призрака от Киев” – мистериозен и по-скоро митичен пилот, за който се говореше, че е свалил десетки руски самолети в началото на март. 61-годишният летец, чието тяло бе открито край Царево пък бил един от най-опитните пилоти в украинските ВВС.

 

 

 

През кариерата си управлявал президентския самолет, а още в началото на войната категорично заявил, че въпреки възрастта си, ще се качи в кокпита да защитава страната си. „Много съм стар, но ще отида да се бия, защото го мога по-добре от всеки”, казал той на съпругата си.

 

 

Флагман, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

fe23f2f8137b05674161b8e7eb1efcd6

Трифонов показа горещо проучване от „Ипсос – Германия“, което е поръчал и платил, ето какви са резултатите

януари 27, 2023
167474619575597

Яли ли сте български банани? В Билла ги продават!

януари 27, 2023
1010x570

По искане на правителството КС ще решава дали да се въведе задължителна военна подготовка за запасняците

януари 27, 2023
big_5ed1aa3fcc96471c9bf0c9609c0c790c

Разтревожена майка издирва сина си Мартин Станчев, няма го от два дни, няма връзка с него

януари 27, 2023
ezgif-5-0857bff3ef

Ето го изверга, който изнасили възрастна жена в Синдел! СНИМКА

януари 26, 2023
марковbig_22

За нас знаете, имаме си политически традиции! Ние винаги сме от е*аната страна

януари 26, 2023