СВЯТ

Байдън информира Г-7 и НАТО: Взривът в Полша е предизвикан от ракета на украинската ПВО

Байдън информира Г-7 и НАТО: Взривът в Полша е предизвикан от ракета на украинската ПВО

 

байдънbig_big_Joe_Baidan_1_

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на партньорите от Г-7 и НАТО, че взривът в Полша е предизвикан от ракета на украинската противовъздушна отбрана. Това е заявил за Ройтерс източник от алианса, предаде БТА.

 

Същото заяви и руското Министерство на отбраната.

 

 

„Разпространените снощи в Полша снимки на отломки, намерени в населеното място Пшеводув, са еднозначно идентифицирани от руски военни специалисти като елементи от зенитна управляема ракета на ПВО С-300 на украинската армия“, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.

 

 

Преди тях трима американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета.

 

 

Експлозията породи опасения по целия свят, че конфликтът в Украйна може да обхване и съседните страни.

 
Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че над Украйна трябва да бъде обявена зона, забранена за полети.
Министърът заяви това, след като на територията на съседна Полша падна ракета, която отне живота на двама души. Случилото се засили опасенията от разрастване на конфликта в Украйна.

 
„Отправяме молба за затваряне на небето, защото то няма граници. Няма граници и за неконтролируеми ракети. Както и за заплахите, които те носят за нашите съседи от Европейския съюз и НАТО“, написа в Туитър Резников. „Това е реалността, за която предупреждавахме“, допълни министърът.
Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза днес, че вината за всякакви „инциденти с ракети“ е на Русия, тъй като тя е започнала инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

 

 

„Според мен е необходимо да следваме само една логика. Войната беше започната и се води от Русия. Тя извършва масирани атаки срещу Украйна с крилати ракети“, посочи в писмено изявление съветникът, след като американският президент Джо Байдън каза, че ракетата, отнела живота на двама души в Полша, вероятно не е изстреляна от Русия.
„Русия превърна източната част от европейския континент в непредсказуемо бойно поле. Умисълът, средствата за изпълнение, рисковете, ескалацията – всичко това произлиза от Русия. И не може да има друго обяснение за всякакви инциденти с ракети“, добави Подоляк.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024