Политика

Борисов седна на трона на византийските императори в патриаршеския храм в Истанбул (ВИДЕО)

Борисов седна на трона на византийските императори в патриаршеския храм в Истанбул (ВИДЕО)

ezgif-5-8657435204

 

 

Вселенският патриарх Вартоломей I възглави вечерното богослужение, с което започна отбелязването на литургичните тържества в чест на Св. Апостол Андрей Първозвани.

 

 

 

 

Това е Тронният празник на Великата Христова Църква на Константинопол – Истанбул. Богослужението се проведе в древния патриаршески катедрален храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

 
За мен беше огромна чест, че Негово Всесветейшество Вартоломей, който стои на Трона на Св. Андрей, определи срещу него да застана на най-високото място в Православната църква – на Трона на някогашните императори на Източната Римска (Византийска) империя – точно аз. Тази чест ми беше оказана от патриарх Вартоломей I заради работата ми в името на православието“, посочи Бойко Борисов.

 

 

 

От името на ГЕРБ председателят на партията Бойко Борисов за вечерното богослужение, посветено в чест на първия Апостол – Св. Андрей, основател на Христовата Църква в днешен Истанбул, поднесе в дар на Вселенския Патриарх Вартоломей I патриаршески жезъл, който да стои в Патриаршията на Града на Божията Майка – Св. Дева Мария. Жезълът е в чест на дадения от Негово Всесветейшество каноничен Томос за автокефалия на Православната църква на Украйна, която Църква е единствена духовна опора на жертвите на кремълската война срещу православните украински събратя.

 

 

 

„За мен беше Божия благословия, голяма чест и невероятна духовна радост в навечерието на Андреевден да посетя българската църква “Свети Стефан” в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно открихме възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква.

 

 
След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий – духовен ръководител на православните българи в Града на Босфора ми подари отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт. Затова днес тази свещена каменна реликва ми беше предадена в присъствието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан” в Южния парк в София“, заяви Борисов

 

 

 

Борисов на богослужението в патриаршеския храм

 

 

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024